Vi som jobbade med Riksskatteverkets information och presstjänst på 1980-talet ville få med vår generaldirektör i Aktuellt och berätta om nyheter inför deklarationen. Därför kontaktades Aktuellts programledare Åke Ortmark.
Han var en av dåtidens mest kända tv-journalister, en av de så kallade "Tre O:na" (förutom honom Herbert Olivecrona och Lars Orup). Det var Ortmark som tillsammans med Herbert Söderström introducerade skjutjärnsjournalistiken i Sverige, förmodligen efter amerikansk förebild.
Vi lyckades och generaldirektören Lennart Nilsson iklädd folklig kofta var med i direktsändning i Aktuellt. Inslaget inleddes med lite småprat om årets deklarationsnyheter. Sedan frågade Ortmark om Nilsson kände till affären med en bilhandlare som tvingats avveckla sitt företag på grund av en skatterevision, som sedan överklagats. Resultatet blev att bilhandlaren friades från sina skulder, men det var för sent för att rädda hans firma som gått i putten på grund av revisionen.
Den historien kände Nilsson till. Då frågade Ortmark om han hade träffat bilhandlaren. Det hade han inte och Ortmark undrade då om Nilsson ville träffa bilhandlaren om han fick tillfälle till det. Javisst, det kunde Nilsson tänka sig (vad skulle han annars ha svarat?).
Då plötsligt mitt i direktsändningen i Aktuellt kom bilhandlaren in i studion!
Generaldirektören klarade detta galant (han hade ju medietränats och fått goda råd av oss på presstjänsten, såklart!) Men det måste ha känts konstigt i alla fall. Snacka om att bli tagen på sängen. Det var inte så trevligt gjort av Ortmark.
Men det var så skjutjärnen Ortmark, Olivecrona och Orup jobbade. De var nästan värre än vad Janne Josefsson är idag.
PS. Flera år senare nyttjade Nilsson samma teknik som Ortmark. Bakgrunden var denna: Riksskatteverket hade utsett chefskronofogden i Sollentuna till ny chef för Kronofogdemyndigheten i Göteborg. Det gillade naturligtvis inte de goa gubbarna på myndigheten i Götet. De samlade en delegation som åkte upp till verket i Solna för att protestera.
När göteborgsfogdarna hade satt sig ned på Nilssons rum och skulle börja lägga fram sin kritik mot Sollentunafogden bad Nilsson dem vänta, öppnade dörren och släppte in fogden från Sollentuna. ´"Nu kan ni börja", sa han.
Sollentunafogden tillträdde sin tjänst i Göteborg, men blev inte väl mottagen. Han blev allvarligt sjuk och gick bort alldeles för tidigt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar