29 april 2016

Skillnad mellan in- och utrikesfödda

En del politiker framhåller med emfas att de flesta av våra nya svenskar är högt utbildade. Häromdagen gjorde Löfven det och fick genast på moppe från högerhåll. Anledningen till att vänstern vill framhålla den höga utbildningsnivån hos våra nyanlända är väl att slippa fixa enkla jobb.

LO (som främst värnar om de som redan har jobb) vill som bekant inte ha fler låglönejobb. Alla ska i stället utbildas och på så sätt bli anställningsbara, trots att det tar 7-8 år för en nyanländ att komma i egen försörjning.

Jag har botaniserat på SCB:s webbplats och hittat följande siffror rörande utbildningsnivån hos alla folkbokförda utrikes- respektive inrikesfödda 2015. Kom då i håg att förra årets asylinvandrade inte är folkbokförda hos oss och flera av dem kommer inte att bli det. Jag såg en uppgift för ett tag sedan och den sa att ca hälften av dem som kom förra året har mycket låg eller låg utbildning.

Här är SCB-statistiken för 2015 i sammandrag:

Inrikesfödda
Folkskola eller grundskola: 17 %
Gymnasium: 46 %
Eftergymnasial utbildning: 35 %

Utrikesfödda
Folkskola eller grundskola: 23 %
Gymnasium: 34 %
Eftergymnasial utbildning: 33 %

Av dessa två kategorier har alltså 81 % av de inrikesfödda gymnasie- eller högskole/universitetsstudier i bagaget, jämfört med 67 % för de utrikesfödda. Utbildningsnivån för utrikesfödda är alltså lägre. V.s.b.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...