11 november 2015

Inför en "allmän samhällsplikt"

Det händer saker fort nu. För en månad sedan fanns det ingen vettig rikspolitiker som öppet vågade prata om att begränsa invandringen till Sverige. För två veckor sedan gjordes överenskommelsen mellan regeringen och alliansen, som innebar vissa inskränkningar i de rådande reglerna. Det har inte minskat flyktingsströmmen.

Regeringens lösning just nu är att få övriga länder i EU att ta sitt ansvar. Det har de inte gjort hittills och de kommer inte att göra det i fortsättningen heller. Både Tyskland och Sverige sviktar och inser att ländernas hittills generösa flyktingpolitik inte går att vidmakthålla. Samtidigt fortsätter flyktingströmmen till Europa och den kommer inte att avta. Tvärtom.

USA borde ta sin del av ansvaret för den uppkomna situationen. Invasionen i Irak och deras övriga insatser i regionen är en av orsakerna till läget i länderna där och flyktingarna som söker sig därifrån. I stället sitter Obama med armarna i kors och menar att det är ett europeiskt problem.

EU och solidariteten mellan länderna sätts på prov. Främlingsfientliga partier vinner terräng. Storbritannien hotar lämna EU. Luxemburgs utrikesminister tror att kan EU spricka, vilket  - enligt honom - även kan leda till krig i Europa.

Putin stöttar Assad i Syrien och ser gärna att kriget där pågår i evighet med ännu större flyktingströmmar till Europa. Situationen i Afrika är inte heller hoppfull. Om EU spricker kommer det att bli fest i Kreml. Flyktingkatastrofen har därför även stora säkerhetspolitiska dimensioner, något som inte förs fram särskilt tydligt i debatten just nu. Ett svenskt och finskt Nato-medlemskap  blir mer och mer nödvändigt.

Jag tror att vi i Sverige kommer att få se fler - än så länge otänkbara - åtgärder för att minska flyktingströmmen hit. Det blir svåra beslut för tidigare flyktingkramare och en hel hjord heliga kor måste slaktas.

Även om vi lyckas minsta inflödet av flyktingar har vi stora problem att integrera de som redan kommit hit. Sverige måste ställa om till ett helt annat samhälle än vad vi varit vana vid. Det blir smärtsamt. Alla kommer att beröras på det ena eller andra sättet.

När Finland förlorade Karelen med Viborg - landets näst största stad - till ryssen under andra världskriget flyttade en halv miljon karelare till nuvarande Finland. De karelska bönderna som kom med sina familjer och sin boskap blev inkvarterade hos bönder i Österbotten och andra landskap. Med finsk sisu klarade man det. Det var förstås enklare då karelarna var samma folk med samma språk och kultur. Alltså inte helt jämförbart med dagens flyktingkris.

Inför en "allmän samhällsplikt" som gäller alla. Sverige har ca 4,5 miljoner hushåll. Många har ett extra rum. Minst en miljon hushåll skulle kunna ta emot en flyktingfamilj eller en ensamstående flykting. Många har stora tomter där ett Attefallshus skulle kunna byggas som skulle kunna bli flyktingbostad (sådana förslag finns redan). Alla företag skulle tvingas ta emot flyktingpraktikanter. Hundratusentals enkla jobb kan skapas. Arbetsuppgifter saknas inte.

Det kommer att kosta pengar. Så länge EU finns kvar ska de länder som inte tar sitt ansvar få minskade eller helt indragna bidrag från EU. De pengarna går i stället till de länder som tar emot flyktingar, som t.ex. Tyskland och Sverige.

Men det kommer inte att räcka. Skattehöjningar här hemma blir nödvändigt. Kommunisterna har redan föreslagit att arvsskatten och förmögenhetsskatten ska tillbaka för att finansiera flyktingmottagandet.

Kommer svenska folket att ställa upp på detta? Knappast. Opinionen har redan börjat svänga och andelen som vill begränsa inflödet av flyktingar har ökat. Valet 2018 blir intressant.

4 kommentarer:

  1. Om man går in på Migrationsverkets hemsida ser man att den absolut största gruppen asylsökande kommer från Afghanistan. Där bor idag över 32 miljoner människor. Det hade varit väldigt enkelt att begränsa inströmningen därifrån genom att låta flyktingsmugglarna där fä veta att Sverige inte klarar av att ta emot fler. J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag håller med. Men det är ju först nu som våra mer vettiga politiker svängt i invandrarfrågan. Det skulle inte förvåna mig om Sverige kommer att sända den typen av signaler. Fast det tar nog några dagar?

      Radera
  2. Jag reagerade när "min" morgontidning SDS publicerade en artikel om en 15 årig gosse från Afghanistan kommit till Sverige. Det kan ju vem som helst se att han är äldre än 15 år. Men det kunde tydligen inte journalisten. J.L.

    http://www.sydsvenskan.se/sverige/sverige-var-vart-slutliga-mal/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Killar från arabländer mognar fysiskt tidigt; får mustasch redan i 13-årsåldern. Svårt att avgöra åldern på dem.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...