22 april 2015

Låt EU dela på flyktingkostnaden

När jag jobbade på Skatteverket och hamnade i en projektgrupp som skulle ta fram en rapport var målet att få rapporten så tjock att man kunde ha text på ryggen. En sådan tjock rapport (som trots det inte fick ryggtext) kom 1997 och hette "Service med kvalitet". Kursiveringen av it var en språklig vits då rapporten handlade mycket om ny teknik.

För att få den tillräckligt tjock skrev vi om det mesta som kunde ha koppling till service. Ett stycke text som jag bidrog med var följande:

"Av Sveriges nära 9 miljoner invånare är ungefär 500 000 utländska medborgare, (här borde jag ha skrivit att de har utländsk bakgrund) de flesta från övriga delar av Norden. Risk finns att utvecklingen i Östeuropa, Baltikum och Ryssland tar en sådan vändning att stora flyktingströmmar till Sverige kan befaras. Framtidsforskare siar också om en utveckling där befolkningen i Nordafrika kommer att sätta ökat tryck på länderna i Sydeuropa. Det kommer i sin tur att öka tryckte på Norden. De invandrare som redan i dag finns i Centraleuropa kan komma att flytta norrut".

Jag fick kritik för den här texten när rapporten kom ut. "Men så här kan ingen veta att det blir". Nu när det gått arton år har i alla fall en del nästan besannats.

Utvecklingen i Östeuropa med Rysslands annektering av Krim och krig i Ukraina har vi ännu inte sett slutet på. Flyktingströmmarna från norra Afrika över Medelhavet till södra Europa har pågått i flera år med katastrofala resultat. De som hamnar i Italien vill i många fall vidare till oss i norra Europa, bl.a. Sverige.

Av EU:s 28 länder tar tio av dem emot 90 % av alla invandrare som kommer till EU. Sverige och Tyskland tar emot flest, sett till invånarantalet.

De finns de som hävdar att invandringen till Sverige inte kostar landet något. Andra hävdar att det handlar om massor med miljarder kronor. Det hela beror nog på vilket tidsperspektiv och vilken grundinställning till invandringen man har. I nuläget måste invandringen kosta stora pengar, fast ingen seriös politiker vill räkna fram och torgföra en summa som kan kallas korrekt. Integrationsfrågan är för inflammerad för det.

De tusentals afrikaner med livet som insats som lyckas landa i Sydeuropa borde vara en fråga för hela EU.  Italien m.fl. länder får ta första stöten. Andra stöten får Sverige, Tyskland och några till ta som har generösa regler för asylsökande.

De senaste katastroferna på Medelhavet har fått övriga EU att lyfta på ögonbrynen. Vad som kommer ut av det intresset återstår att se.

Jag tycker att alla EU:s länder ska ta ett ansvar, alltså även de som idag bara tar emot ett fåtal invandrare. Kostnaderna borde fördelas på alla. De länder som inte tar emot flyktingar borde få betala en högre "medlemsavgift" till EU. De länder som tar emot flyktingar får i stället en lägre avgift. På så sätt fördelas kostnaderna över hela EU.

Jag kan hålla med om att det kan bli svårt att ta fram ett regelverk för en sådan ordning. Men varför inte försöka? Något för Wallström att ta tag i?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...