9 april 2015

När mamma gav bort brorsans pjäxor

Idag är det 75 år sedan Nazityskland ockuperade Danmark och Norge, en ockupation som varade i fem år, tills kriget tog slut i Europa. Befolkningen i de ockuperade länderna hade det svårt på många olika sätt.

I huset bredvid vårt bodde bland andra en familj som hade släkt i Norge. En krigsvinter samlade den grannfamiljen in kläder m.m. till sina norska släktingar. När min mamma fick reda på det ropade hon in min bror, tog av honom hans pjäxor och gav dem till grannfamiljen.  Pjäxorna gick sedan vidare till Norge.

Denna givmildhet glömde inte grannens släktingar i Norge. Många, många år senare när både kriget och pjäxorna var glömda i Sverige kom grannen och ringde på vår dörr och överräckte ett litet paket. Det var från grannens norska släkt och min mamma skulle ha paketet.

De hade inte glömt den givmilda svenska mamman som tog sonens pjäxor. Nu ville de "betala tillbaka". I paketet låg en minnessked i silver över den norske polarforskaren Roald Amundsen. Mamma protesterade men tog så småningom emot gåvan.

Min bror har numera skeden. Det var ju hans pjäxor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...