23 april 2015

Låt värnskatten gå till försvaret

Svenska folkets intresse för försvaret har ökat. Andelen som vill ha minskade förslagsanslag har sjunkit från 32 till 18 %. (Dessa arton procent motsvarar väl ungefär andelen som sympatiserar med Miljöpartiet och kommunisterna?) Andelen som är mycket oroade över situationen i Ryssland har ökat från 13 till 39 % mellan åren 2013-14 - allt detta enligt senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet.

Samtidigt ökar Sveriges engagemang i Nato. I år ska en stor flygövning genomföras i övre Norrland i Natos regi, viket retat Putin och hans sympatisörer, nu senast ett gäng vänstervridna kulturarbetare i Sverige som skrev en debattartikel och fördömde övningen.

Om ett år ska regeringen lägga en så kallad värdlandsproposition som ger Nato möjlighet - om Sverige först säger ok - att ha egna baser med egen personal i vårt land.  Det var Allliansen som tog det initiativet. Hur det blir med den saken återstår dock att se. Ett samförståndsavtal med Nato om detta skrevs dock under i höstas.

Vi närmar oss Nato steg för steg. Frågan är väl inte om vi går med - utan snarare när vi går med. Alliansfriheten är de facto borta sedan länge. Den finns bara kvar i den politiska retoriken.

Jag förstår inte sossarnas rabiata motstånd mot ett medlemskap. Det var likadant en gång i tiden när det gällde vårt medlemskap i EU, men plötsligt svängde man helt. Det kanske blir likadant med Nato?

Vi har historiskt sett aldrig varit "alliansfria" eller helt neutrala. Under andra världskriget lät vi först tyskarna nyttja vårt territorium för truppförflyttningar både till lands och sjöss. När krigslyckan för tyskarna vände fick de allierade tillgång till vårt land, bl.a. i Norrland. Under kalla kriget samarbetade vi i hemlighet mycket nära med båda USA, England och Nato, vilket Sovjetunionen mycket väl kände till.

Oavsett Nato så behöver vårt nuvarande lilla försvar mer pengar. Det som redan beslutats när det gäller vår försvarsförmåga - en vecka på en plats i Sverige - saknar halva finansieringen. Det tillskott som man nyligen kommit överens om med borgarna räcker inte på långa vägar. En stor del av tillskottet äts dessutom upp av höjda arbetsgivaravgifter och hyror.

Försvaret av vårt lands självständighet, frihet och demokrati är statens viktigaste uppgift. Den sköter man dåligt.

Jag tycker att värnskatten, som tas ut med fem procent på inkomster över ca 630 000 kr och ger ca 4 miljarder per år, borde gå direkt till försvaret. Då skulle namnet på extraskatten stämma bättre. Men det räcker nog inte för att få försvaret på fler fötter och med bättre utrustning. Höj dessutom momsen med en procent rakt av. Det ger ytterligare ca 4 miljarder.

Och så ett medlemskap i Nato. Då skulle jag sova bättre om natten. Sen får Putin tycka vad han vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...