20 april 2015

Lätt att värna valhemligheten

Den svenska valproceduren har kritiserats av både valobservatörer och statsvetare för att valhemligheten inte är hundraprocentig. Anledningen till kritiken är att valsedlarna i vallokalen finns i ett ställ där man som väljare inför alla får plocka den eller de man vill ha. För inte avslöja sina sympatier måste man plocka en av varje.

Jag har själv reagerat över detta när jag gått och röstat. Det har inte känts bekvämt. Men nu kanske det kan bli ändring.

Frågan har tagits upp i riksdagen i en interpellation från en moderat riksdagsledamot till kultur- och demokratiministern, som bollat över till justitieministern. Han lovade att "Vi ska titta närmare på detta".

Hur svårt kan det vara?



Valmyndigheten behöver bara ta fram en antal vikbara skärmar i wellpapp. Det kan vare en enkel variant (se bilden) som ställs upp på ett bord eller en större golvmodell, typ valbås.

Valnämnderna kan beställa skärmar direkt från tillverkaren för en spottstyver och förse vallokalerna med dem. Det borde inte ens kräva någon utredning eller lagändring för att kunna göra detta.

Men i och för sig kan det vara bra att det skrivs in i vallagen, t.ex. "att valsedlar ska vara ordnade på ett sätt så att de röstande kan ta dem avskilt och utan insyn av andra i vallokalen" (eller liknande formulering).

Om valet hade legat kvar hos Skatteverket så hade saken helt säkert redan varit fixad. Men Valmyndigheten borde kunna ta ett eget initiativ utan att vänta på att Justitiedepartementets chef och hans tjänstemän ska fundera färdigt. Det departementet brukar nämligen inte var känt för snabba beslut. Men i och för sig är det ju inte val förrän om några år...

6 kommentarer:

  1. Jo det låter ju enkelt och smart.

    Men tyvärr finns följdproblem med detta sätt att hantera problemet med bristande valhemlighet.

    1. Utrymme: På bilden ovan ser det ut som att detta skulle vara enkelt att lösa med "en liten skärm". I en normal vallokal är det dock vääääldigt många valsedlar som ska exponeras samtidigt. Detta eftersom det är tre val samtidigt och partierna ska både lägga ut sina kandidatvalsedlar OCH så ska valsedlarna som inte har namn få plats.
    2. Kö: Att endast EN person i taget ska kunna gå bakom skärmen för att välja valsedlar kommer att sinka hela proceduren och enorma köer kommer uppstå. Och många vallokaler har inte plats med flera separata bord.
    3. Sabotage: - Det som är allra svårast att lösa är "sabotage"-problemet. Om en ensam person tillåts att gå bakom skärmen kommer det garanterat att uppstå problem med att valsedlar försnillas, vissa partiers valsedlar täcks över med andra partiers valsedlar så det ser ut som att det inte finns några valsedlar för detta parti, och till och med att någon rör till helt och hållet. Alla dessa händelser hade många vallokaler STORA problem med både vid valen 2010 och 2014. Röstmottagare skulle i så fall behöva gå bakom denna skärm mellan VARJE röstande för att kontrollera att inte något saboterats. Det är ju nämligen röstmottagarnas uppgift i lag att dels se till att vissa partiers valsedlar ALLTID ligger framme, och dels se till att det råder ordning bland samtliga valsedlar.

    Ledsen att jag är så pessimistisk till din idé.

    Bättre skulle vara om vi istället införde det finska systemet med EN (1) valsedel person. Ett blankt papper som varje väljare fick skriva på själv vad hen ville rösta på (varje kandidat och parti motsvaras av en siffra, och det är denna siffra väljaren skriver). Det ofantliga och helt onödiga överflödet av valsedlar och valkuvert vi har i Sverige är förlegat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Opsan! Det var mer komplicerat än vad jag trodde. Men om jag minns rätt när jag röstade förra året så var valsedelsstället inte större än att det fick plats på en halv skrivbordsyta. Men en låg skärm som döljer sedlarna och händerna skulle nog funka. Valsedlarna kan stå där det brukar vara en förrättare som delar ut valkuvert och denne kunde också ha koll på valsedelsstället. Men, som du skriver, det kanske blir för komplicerat. Den finska modellen är ju enkel men då måste det gå lätt att tolka vilka siffror folk har skrivit. Ta t.ex. en sjua utan magstreck och en etta med snedtak? Med romerska siffror eller stora bokstäver kanske det skulle bli enklare? Det är nog bäst att frågan om hur valsedlarna ska hanteras utreds ordentligt. Suck.

      Radera
    2. Jo, en sak till. Risken att någon saboterar och t.ex. tar bort valsedlar eller döljer valsedlar finns ju även idag, såvida det inte alltid står någon valfunktionär och kollar hela tiden. Och det gör det ju inte.

      Radera
  2. Är det inte dags att komplettera med elektroniska val? Så att man kan rösta hemifrån. Det ska inte ersätta, men komplettera andra sätt att rösta. Borde gå att fixa även om jag vet att det finns de som tycker eller tror att det inte är helt rättssäkert - att det finns risk för påverkan och så vidare.

    SvaraRadera
  3. I en "normal" vallokal finns det oftast valsedlar på ett ställe innanför ingången till t.ex. skolan och sedan finns det ett antal valdistrikt i skolan som ska servas av dessa valsedelsställ. Problemen med sabotage finns redan idag och det åligger, åtminstone i Stockholms stad, valförrättare och vaktmästare att kontrollera och hålla ordning i valsedelsställen. Frågan är om problemen skulle bli större bara för att man har en skärm runt valsedelsstället.

    Det här med elektroniska val har ju diskuterats i 20-30 år och man har ännu inte kommit på ett rättssäkert system. Risken för otillbörlig påverkan är mycket stor inom vissa kretsar. Vidare är det naturligtvis en kostnadsfråga. Även om man skulle införa ett elektroniskt system så att man skulle kunna rösta med e-legitimation så skulle man i alla fall behöva behålla det gamla systemet eftersom alla inte kan eller vill rösta via dator och då får man dubbla kostnader.

    Eftersom vi har personval i Sverige skulle det inte räcka med att bara skriva en siffra för ett parti, man måste även precisera vilken kandidat man vill rösta på. Det blir mer komplicerat om man ska ha kvar personvalet och jag tror inte politikerna är villiga att skrota det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förmodar att den senaste "anonym" inte är densamme som den förre? Den senaste verkar ha erfarenhet från vallokalsarbete?

      När det gäller val med ny teknik så gjordes ett försök med hålkortsval och valboxar 1970 vid valet till värnpliktsriksdagen. Tanken var väl att hålkorten skulle snabba på sammanräkningen. Det stannade bara med detta försök och infördes inte för de allmänna valen. Jag tror val via nätet med e-leg dröjer väldigt länge.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...