10 september 2014

Partier jag inte tänker rösta på

Om några dagar är det val till riksdag, landsting och kommun. Jag har röstat i alla val sedan 1968 och i så gott som samtliga fall i vallokal. Jag tycker det känns lite högtidligt att gå och rösta. Men vad ska man rösta på? Och varför?

Många röstar kanske efter sitt ursprung.  Schablonmässigt kan man resonera så här: Är man uppväxt i ett normalt arbetarhem blir det sossarna. Har det varit ett mycket fattigt hem blir det Vänsterpartiet (eller kommunisterna, som de egentligen heter). Har man agrar uppväxt på landet blir det Centern och har man bott i ett medelklasshem i stan blir det Folkpartiet eller -  om man gick i kyrkan - Kristdemokraterna. Har man finare och mer välbärgad bakgrund blir det Högern (eller Moderaterna, som de kallar sig nu).

Miljöpartiet  och övriga partier passar inte in i den här schablonen, då de är ett relativt nya partier, jämfört med de övriga. För många räcker det kanske enbart med att tycka att miljöfrågan är viktig för att lägga sin röst på det Miljöpartiet. Vad de övrigt står för bryr man sig inte om. Och den som inte gillar invandrare röstar på Sverigedemokraterna.  Sen har vi Schymans Feministiska inititativ som lockar kvinnor som hatar män.

Allt detta är givetvis schablonmässigt och fördomsfullt.

Men man kan även välja parti efter ideologi. Är man socialist och gillar att staten tar hand om oss så röstar man på vänstern. Är man för individens frihet blir det ett liberalt parti. Är man för gammaldags värderingar blir det högern. 

Jag tror dock att det inte särskilt många som röstar efter sin ideologi, därför att partiernas ideologiska hemvist inte kommer fram tillräckligt i valdebatten och i deras information. Dessutom tror jag att många yngre väljare inte vet vad partierna har för ideologi.

Av dagens partier är det några som jag absolut inte kan tänka mig att rösta på. Det ena är Vänsterpartiet, som egentligen borde hetta Kommunisterna, vilket det gjorde tidigare. Det partiet har rötter som är skrämmande - precis som Sverigedemokraterna, vilket är ett annat parti jag avstår från.

Även Fi faller bort då det är ett stort skämt, dessutom mer till vänster än något annat parti. Det ligger lika långt till vänster som Svenskarnas parti ligger till höger.

PS. För mig har valet varit lätt och jag har redan förtidsröstat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...