27 september 2014

LO vill ge invandrarna beredskapsjobb

I går skrev jag på min blogg att arbetslösa invandrare bör sysselsättas genom låglönejobb. Arbetsuppgifter finns! Nu i dag intervjuades LO-basen och medlemmen i sossarnas verkställande utskott Karl-Petter Thorwaldsson i radions lördagsintervju i P1. Han verkar var inne på samma linje, i alla fall lite grann.

Han vill skapa beredskapsjobb inom byggbranschen och äldrevården - i första hand för utrikesfödda. Som historiska exempel tog han sin farfar som fick bygga vägar i arbetslöshetens 1930-tal och sin mamma, som skolade om sig från hårfrisörska till vårdbiträde på ett halvår. Givetvis ska facket vara med och bestämma detta i förhandlingar med arbetsgivarna. Thorwaldsson insåg också att det kommer att krävas utbildning av beredskapsarbetarna innan de kan sysselsättas.

Genom dessa beredskapsjobb, som staten ska finansiera, slipper arbetslösa invandrare m.fl. leva på a-kassa, sjukersättning, försörjnings- eller aktivitetsstöd och andra bidrag, var hans slutsats.

Jag håller med Thorwaldsson. Men det finns många frågetecken. I samma intervju säger han att de som kommer till vårt land för att jobba ska ha marknadsmässiga löner, kollektivavtal m.m. Då blir det dyrt för oss skattebetalare om staten ska stå för beredskapsarbetarnas lön.

Förslaget är i alla fall ett steg i rätt riktning. Jobb i ställer för bidrag. Men var det inte Nya Moderaterna som var först med det...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...