12 juni 2011

Ökat krångel med ny sparmetod

Nu har lagrådet, dock med stor tvekan, bejakat den nya sparmetod som kallas investeringssparkonto och som är en gåva från regeringen till oss skattebetalare. Reglerna är mycket krångliga (detaljerade, säger lagrådet, som uttrycker sig lite snällare).

Krånglet består bl.a. i att marknadsvärden ska beräknas varje kvartal . Det blir svårt för vanliga medborgare att förstå hur det ska gå till - eller att göra det själv om man inte får hjälp av sin bank (vilket inte är säkert att man kan få om man t.ex. anlitar en utländsk bank).

På 1980-talet hade vi det s.k. allemanssparandet. Då kunde vi spara pengar på ett allemanskonto och – om vi var lite mer vågade – i allemansfonder. Det var enkelt och mycket populärt och de som valde fonderna fick en bra avkastning på sitt kapital.

Den typen av sparande tillsammans med en skyldighet för banker m.fl. att lämna kontrolluppgift på vinst eller förlust vid aktiehandel (motsvarande finns sedan många år för fonder) vore mycket enklare. Att lämna kontrolluppgift borde inte vara något stort problem - i alla fall inte för dagens internethandlare. Ett tips till Anders Borg & Co, kanske?

Innan förslaget om investeringssparkontot hamnade hos lagrådet gick det på remiss. Alla remissinstanser var emot förslaget – utom Skatteverket! Verkets generaldirektör Hansson gillar det nya sparkontot, trots att fotfolket på verket är emot det. Verkets handläggare suckar och tycker att investeringssparkontot inte behövs; inte i den här formen i alla fall. Det finns redan snarlika regler för s.k. kapitalförsäkringar.

Privatekonomer och Aktiespararna m.fl. är heller inte särskilt positiva. Det är inte säkert att det ens är bra ekonomiskt, påstår man. Men man kan ju gissa att bankernas "försäljare" gärna kommer att vilja sälja dessa konton till oss!

Att verkets generaldirektör är ensam om att vara så positiv till kontot, trots krånglet, beror nog på att han var med om att ta fram förslaget när han var statssekreterare på Finansdepartementet.

1 kommentar:

  1. I tider av stora ekonomiska överskott i statsbudgeten är det obergipligt att genomföra en stor höjning av kapitalskatten som investeringssparkontot de facto innebär. Att man därtill kommer beskatta insättningar och belåningar är än mer uppseendeväckande.

    Investeringssparkontot hotar att bli småspararnas "lönetagarfonder".

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...