13 juni 2011

Veteraner fast hos Kronofogden


Rikskronofogden Eva Liedström Adler och pressekreteraren Åke Lundholm tog emot en intresserad grupp RSV-Veteraner, som igår var på studiebesök hos fogdens huvudkontor i Sundbyberg. Det var 21 pigga panschisar – varav en handfull tidigare hade jobbat hos Kronofogden – som bjöds på fika, information och rundvandring i de nya lokalerna.

Eva berättade att fogden nu var på grön kvist; förra året var ekonomin sämre. Flytten till billigare lokaler med landskap i stället för egna rum hade delvis bidragit till det. I huset fanns även det tidigare Stockholmskontoret, som förut låg på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Nu var allt samlat till Sundbyberg i Max Sieverts ombyggda gamla kabelfabrik, en byggnad med k-märkt fasad m.m.

Förra året hade fogden 3,5 miljoner mål att hantera, men nu var trenden att antalet ärenden minskade. Att sälja fastigheter exekutivt var trögare nu än tidigare och tog längre tid. Antalet betalningsförelägganden var 1,2 miljoner. När dessa ärenden tidigare handlades av domstolarna låg årsantalet runt 500-600 ärenden. Ökningen berodde främst på att samma mängd gäldenärer nu hade flera ärenden, vilket i sin tur berodde på att de fick flera olika slags räkningar, t.ex. räkningar för mobiltelefoner, tv-kanaler m.m, som de inte kunde betala i tid.

Eva berättade vidare att man satsar särskilt på barn och unga, eftersom man strävar efter att få folk att ”göra rätt från början”. Tidigare skrev föräldrar sin bil på ett barn, som fick skulder för obetalda vägtrafikskatter, p-avgifter m.m. Nu går inte det längre, då fogden sett till att lagen ändrats. Antalet restförda barn har minskat från ca 9 000 till 1 700.

De skulder barn fortfarande drabbas av är skadestånd och skatteskulder, men även där ville Eva har lagändringar. Skadestånd innebär en solidarisk betalningsskyldighet, vilket Eva vill ha ändring på så att varje unge som är skyldig till ett skadestånd bara ska behöva betala sin del i stället för att en av de skyldiga kan krävas på hela skadeståndet. Att få en ändring på skattelagarna, så att s.k. kapitalbarn inte hamnar hos fogden, trodde hon var svårare då intresset från Skatteverket är ljummet.

I höst ska fogden få en ny organisation där tonvikten ligger på att få en ödmjukare myndighet med större respekt för ”kunden” – en verklig utmaning! Tanken är bl.a. att myndigheten ska minska brevskrivandet och i stället satsa mer på tidiga personliga kontakter. De om oförskyllt hamnat i trångmål ska prioriteras.

Den 1 juli i år utökas möjligheten att få skuldsanering till att även gälla personer som har enskild firma, alltså mindre näringsidkare och det medför mer arbete för fogden, bl.a. att förklara för den nya målgruppen vilka regler som gäller. Eva var också orolig om Saab skulle gå i konkurs, för då skulle fogden snabbt få en mycket stor mängd lönegarantiärenden att ta hand om. Och längre fram skymtar eventuellt en ny konkurslagstiftning.

det kommer inte vara brist på arbetsuppgifter för Eva och hennes medarbetare runt om i landet.

2 kommentarer:

  1. Omorganiserar vi (KFM) för att få en ödmjukare myndighet med större respekt för kunden m.m.??

    Vilket svammel. Jag har visserligen rätt stort förtroende för RKF, men... Vi har ju för många chefer, 90 ska bort. Det är ju orsaken.

    SvaraRadera
  2. Jasså, men det berättade hon inte. Hrmm...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...