22 juni 2011

Skatteverket ligger bra till igen

Statskontoret har i en rapport redovisat hur medborgare och företag tycker om några statliga myndigheter samt om viss kommunal verksamhet. Rapporten tas upp i en debattartikel i dagens DN, undertecknad av civilminister Attefall och Statskontorets chef.

Inte helt oväntat ligger Skatteverket bra till hos medborgarna. Av myndigheter är det bara Polisen som får bättre siffror. I botten ligger Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Studien visar att de som har varit i kontakt med offentlig verksamhet är betydligt mer nöjda, än de som inte varit det.

Även företagare har frågats ut. Här ligger Skatteverket i topp, hästlängder före tvåan Bolagsverket. Kassan och förmedlingen hamnar längre ned i tabellen, dock inte på sista plats den här gången.

Den stora skillnaden mellan Skatteverket och Försäkringskassan/ Arbetsförmedlingen får civilministern och generaldirektören att skriva så här i sin debattartikel i DN:

"Undersökningens resultat väcker en rad intressanta frågor. Hur kommer det sig att människor är mer nöjda med den myndighet som har till uppgift att kräva in pengar än med myndigheter som har till uppgift att ge dem stöd och hjälp? Är det myndigheternas prestation eller den förda politiken på området som används inom verksamheterna?"

När det gäller Skatteverket är jag övertygad om att det i första hand är verkets egen prestation och egna åtgärder som är främsta skälet till det positiva resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...