1 juni 2011

Det bästa är att säga direkt som det är

Kungen har talat ut, men frågetecknen kring hans eventuella strip- eller sexklubbsbesök m.m. kvarstår. Hans uttalande vid älgjakten i höstas om att "vända blad och gå vidare" rimmar dåligt med hans uttalande om att han inte minns några sådana klubbesök. Varför då behöva vända blad, frågar man sig? Mediedrevet och spekulationerna kommer att fortsätta.

Jag begriper inte varför kungen inte från början la alla kort (och bilder) på bordet. Då hade den här affären blåst över på en vecka i medierna. Antingen har han dåliga rådgivare eller också lyssnar han inte på dem (om de är bra rådgivare, vill säga).

Men han är inte ensam. Tänk om Refat el Sayed inte hade ljugit om sin egyptiska doktorshatt. Då kanske Volvo ägarmässigt sett annorlunda ut idag. Och tänk om inte Björn Rosengren slingrat sig om sitt porrklubbsbesök utan sagt sanningen från början.

Huvudrådet i alla sådana här sammanhang är att alltid berätta sanningen direkt om man blir tagen med byxorna nere. Börjar man tubba på sanningen uppdagas det så gott som alltid och då blir skadan så mycket större. Men alla lyder inte de råd de får.

När Skatteverket fick sin första kvinnliga generaldirektör kom hon från posten som statssekreterare hos finansministern, som sedan blev hennes make. När hon tillträdde jobbet på departementet köpte hon nya (och dyra) möbler till sitt tjänsterum, något som Expressen sedan gjorde ett stort nummer av.

Det första råd hon fick av oss som jobbade med verkets presstjänst var att inte börja sitt jobb som generaldirektör med att köpa nya (och dyra) möbler till sitt tjänsterum på Skatteverket. Vi ordnade till och med en särskild utbildning i massmediarelationer för henne där huvudbudskapet var att inte köpa nya möbler till tjänsterummet. Vad tror ni hon gjorde?

Självklart köpte hon nya möbler till sitt tjänsterum på verket. Efter några månader kollade Expressen om hon gjort det. Vi på presstjänsten kunde inte ljuga utan sa som det var. Expressen ville ha kopior på fakturorna, vilket de fick eftersom de var allmänna handlingar. Expressen ville även komma och fotografera hennes nymöblerade rum, vilket de också fick. Det gick bra då generaldirektösen var på tjänsteresa.

Det blev en stor artikel i Expressen som inte var särskilt positiv. Generaldirektösen blev förbannad, bl.a. för att vi hade släppt in Expressens fotograf i hennes rum. Om vi inte hade gjort det så skulle man bara ha fotograferat möblerna hon inte ville visa hos leverantören i stället. Och då hade artikeln blivit ännu större och elakare.

Min gamle far sa alltid "den som inte lyder råd går inte att hjälpa". Det är så sant. Även när det gäller kungar och generaldirektörer.

2 kommentarer:

  1. Här skulle jag vilja göra "+1" ("Gilla" på googliska).

    /Eva

    SvaraRadera
  2. Att dom aldrig lär sig... Makthavarna./Anders

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...