18 februari 2011

Sossarna vill ha nya skatter

I sossarnas krisdokument med namnet "Omstart för social-demokratin" skriver man så här i avsnittet om ett nytt skattesystem: "Förmågan att hitta nya, effektiva sätt att ta ut skatt kommer att vara viktig. Det räcker inte att bara förhålla sig till befintliga skatter."

Sug på den karamellen! Här är det klartext. Sossarna vill ha helt nya skatter (som förmodligen inte ska vara tillfälliga). Men man skriver inte om vilka nya skatteobjekt det kan vara frågan om. Förmodligen har man inte vågat. Införd fastighets- och förmögen-hetsskatt ligger nära till hands, men är ju inte något nytt direkt. Nya och/eller ändrade befintliga skatter kommer att skapa mer arbete för bl.a. Skatteverket och landets skattekonsulter.

Det finns dock en ny skatt som jag tycker man ska införa: plattskatt på alla inkomster i stället för den nuvarande progressiva skatten. Den platta skatten finns i andra länder. bl.a. Estland. Trots att den procentuellt sett inte är särskilt hög lär den ändå på sikt ge högre skatteintäkter.

Men det är nog inte plattskatt sossarna har tänkt på när man skrivit sitt krisdokument.

PS. Plattskatt (eng. flat tax) är en enda skattesats, t.ex. 35 % på alla inkomster oavsett hur höga de är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...