9 februari 2011

Snart åter till ruta ett igen

Skatteverkets huvudkontor slets sönder 2005. Då genomförde dåvarande ledningen med Mats Sjöstrand i spetsen den mest genomgripande förändring som skett. Tanken var nog god, för Mats var en duktig ämbetsman och verkschef - den bäste i hela statsförvaltningen enligt en del ministrar i regeringen.

Mats och hans bisittare Katrin (Westling Palm - nu chef för Pensionsmyndigheten) tog hjälp av dyra konsulter från IBM som fick härja fritt. Resultatet blev en beställar-utförarorganisation, som jag snabbt döpte till "leka affär". Informationsverksamheten, som jag varit med om att bygga upp och hade basat över i decennier, slets också sönder - trots att jag protesterade. Själv hamnade jag i kylan 2005 och satt mina sista år på verket utan vettiga arbetsuppgifter.

"Leka affär"-organisationen körde i gång. En enorm internbyrå-kratisk apparat byggdes upp. Nya chefer rekryterades, i flera fall från näringlivet och med höga löner. Allt rullade på, alla bet ihop och höll käften. Regioncheferna, rädda om sina positioner, höll god min. Det blev "kejsarens nya kläder".

Förra året fick verket ny chef. Han blev snabbt medveten om den interna och djupa aversionen mot "leka affär"-organisationen och insåg att han måste göra något, trots att han tänkt sig att inte börja omorganisera. Även regioncheferna sällade sig nu till kritikerna.

Beställar-utförarorganisation är nästan borta nu och man är tillbaka till ruta ett. De fem åren med "leka affär" har varit ett kostsamt experiment. Tyvärr har många andra myndigheter också infört den modellen, fast i lite olika varianter.

Även informationsverksamheten är på väg tillbaka till det läge den hade innan 2005. Nu är begreppet "totalkommunikation" - dvs. att man håller ihop all extern- och intern kommunikation - till största delen snart infört.

Mats Sjöstrand lämnade Skatteverket med svansen mellan benen men gick till nya uppgifter, eftersom hans kompetens är omvittnad. Det var synd att hans lysande karriär på Skatteverket kröntes med en sådan flopp som "affärsleken". Han basar nu för E-delegationen, leder en utredning om regionalisering och är styrelseordförande i SIDA m.m.

2 kommentarer:

  1. Byråkratin är väl inte helt avskaffad än. Såg just ett projekt mellan sex myndigheter med följande organisation:

    Ledningsgrupp

    Uppgift: Besluta strategi och budget för förvaltning och utveckling av alla samverkansprodukter. (6 personer)

    Styrgrupp
    Uppgift: Styra och prioritera förvaltning och utveckling utifrån beslutad strategi och budget. (6 personer)

    Operativ ledning
    Uppgift: Hålla samman, samordna det löpande arbetet som arbetsgrupperna utför i inom ramen för Starta och driva företag.

    Och bemanningen av arbetsgrupperna för redaktion, kommunikation, utbildning och teknik är ännu inte klar. (6 personer i varje, antagligen)

    SvaraRadera
  2. Tja, när fler myndigheter ska "samarbeta" går det år mycket folk. Alla måste ju vara representerade. Det är rätt så bökigt och tar mycket tid när alla ska vara med och tycka till och bestämma. Svårt att komma förbi.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...