11 februari 2011

Pensionsreglerna är krångliga

I dagens Svenska Dagblad har Pensionsmyndighetens chefer fått in en debattartikel. Budskapet är att höjd pensionsålder kommer att kosta pengar, vilket kan tyckas märkligt. Artikeln är inte lättläst för en medelmåttig tidningsläsare. Målgruppen är nog snarare en handfull kunniga politiker med pensionssystemet som special-intresse.

Detta visar hur krångligt pensionssystemet och regelverket runt det är. För några år sedan fick Försäkringskassan (som då hade hand om vår pension) skarp kritik av ansvarig minister för sin obegripliga information till landets pensionärer.

I den vevan var jag vid två tillfällen inbjuden till Försäkrings-kassan för att under en halvdag berätta hur Skatteverket informerade sina skattebetalare och lyckats få dem att förstå budskapen. Målgruppen hos kassan var ena gången hela pensionsavdelningen andra gången deras informationsenhet.

Men det hjälpte inte. Även året efter lyckades man på nytt att skicka ut obegriplig information, vilket ledde till ny kritik från den ansvariga ministern. Den som då var chef för kassans pensions-avdelning är nu chef för Pensionsmyndighetens motsvarande avdelning och sannolikt den som hållit i pennan när dagens debattartikel skrevs. Det är inte bra att vara alltför duktig på ett ämne om man vill skriva begripligt. Pensionsmyndighetens kommunikationsdirektör - med ett förflutet på Skatteverket - är en omvittnad duktig skrbent och borde har fått hålla i pennan den här gången.

Eftersom pensionsreglerna är krångliga kan jag förstå att det är svårt att skriva begripligt om dem. Men å andra sidan är skatte-regler också krångliga, men trots det har Skatteverket lyckats producera begriplig information och bli hyfsat populärt hos medborgarna. Det är något som bl.a. Försäkringskassan har svårt att förstå och man säger där: "Hur sjutton kan ni som tar in pengar från folk vara så omtyckta medan vi som delar ut pengar till folk inte är det?"

Jag vill inte påstå att sanningen är att Skatteverket bl.a. har varit duktigare på information, men det ligger nära till hands att tro det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...