13 februari 2011

Ledarnas namn är ofta korta

Är det inte märkligt att de flesta av världens ledande politiker har haft så bra namn - namn som är korta och som funkar internationellt i de flesta länder. Ta som exempel det aktuella Egypten där cheferna har hetat Farao, Faruk, Nasser, Sadat, Mubarak.

USA har haft presidenter som hetat Bush, Truman, Ford, Carter, Kennedy, Obama m.m. Också bra namn som funkar överallt. Eisenhower och Roosevelt var väl gränsfall. USA som är ett mångkulturellt land med invandrarättlingar från hela världen borde väl ha fått någon president med ett mer exotiskt, svårstavat och svåruttalat namn. För att lyckas nå toppen i USA kanske det är nödvändigt med ett kort namn?

I representanthuset i USA finns det många politiker med namn som skulle ha svårt att funka som presidentnamn: Blumenauer, Falcomavaega, Frelinghuysen, Grijalva, Gutierrez, Huizenga, Kucinich, Luetkemeyer, Pierluisi, Quigley, Ruppersberger, Schakowsky, Sensenbrenner, Visclosky m.fl.

Adolf Hitlers far hette Alois Schicklgruber och Hitler kunde haft det namnet om inte han blivit adopterad av moderns nya man, som hette Hiedler. Tänk er nazisterna skrika "Heil Schicklgruber!"

I Ryssland har vi namn som Lenin, Stalin, Putin. Det två förstnämnda insåg nog att deras dopnamn inte skulle funka för massorna. Därför tog man nya namn. Lenin hette Uljanov, vilket är hyfsat vettigt för oss skandinaver. Men Stalin - som betyder "stålman" - hette från början Iosef Vissarionovitj Dzjugasjvili - försöka att uttala det och även att memorera stavningen! Men, men, även Ryssland har haft undantag, bl.a. Breznjev och Chrustjov som inte alltid varit lätt att få rätt stavade.

Själv heter jag Björn Thärnström och det namnet är med sina överprickade bokstäver inte särskilt internationellt gångbart. Men så har jag heller aldrig tänkt bli världskänd president i något land...

PS. När det japanska elektronikföretaget Sony skulle ta fram sitt namn så bestämde man sig för två stavelser och ett namn som skulle funka i hela världen och inte heller betyda något olämpligt på andra språk. Då blev det Sony. Det skulle även funka för en president i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...