28 januari 2021

Det behövs ytterligare en minnesdag

Igår var det 76 år sedan Stalins röda armé nådde utrotningslägret Auschwitz Birkenau utanför Krakow i Polen. Därför har det datumet blivit en årlig minnesdag för Förintelsens miljontals offer. Den fabriksmässiga utrotningen i Hitlers läger av judar, homosexuella, Jehovas vittnen, zigenare och många andra var ett fruktansvärt folkmord. Men det finns även andra "folkmord" som borde få sina egna minnesdagar. 

Det är mycket som hänt i vår historia som med dagens glasögon skulle kunna ses som folkmord i större eller mindre omfattning.

Går vi tillbaka till 1500-talet och följande sekler medförde européernas erövring av Sydamerika ett folkmord på indianfolken där. Samma hände några århundraden senare med indianfolken i Nordamerika. Sen har vi den belgiska kungen Leopold som ägde Kongo som sitt privata område där en stor del av den svarta befolkningen också utsattes för ett folkmord.

Vid förra seklets början var det turkarna som dödade 1,5 miljoner armenier. Tyskland var i farten i nuvarande Namibia åren 1884-1915 och dödad afrikaner i stort antal. I närtid har vi kriget på Balkan där det också skedde ett folkmord liksom även 1994 i Ruanda där mellan 0,5 - 1 miljon människor avrättades.

Förintelsen, då Hitlers tredje rike i organiserade former tog livet av 7 - 11 miljoner människor, varav mer än hälften var judar, har fått stor uppmärksamhet, framför allt idag. 

Det är inte lätt att vet  exakt hur många offren var för de olika folkmorden. Tyskarna var kända för sin "ordning och reda" och det finns dokument kvar från kriget. Därför vet vi mer om antalet offer för Förintelsen.

Men den allra största folkmördaren är kommunismen. De siffor som det handlar om här är enorma. Vissa beräkningar pekar uppåt 50 miljoner, andra pekar på 110 miljoner. Här är det främst svält, såväl i Ryssland som Kina, förorsakat av ledarna Mao respektive Lenin/Stalin som orsakat flest offer. Kommuniststyret under Pol Pot i Kambodja genomförde också ett folkmord på sin egen befolkning.

Eftersom de flesta kommunismoffer svalt ihjäl är siffrorna mer osäkra och bygger på uppskattningar som olika forskare har gjort. Oavsett siffror så leder kommunisterna när det gäller att ha avlivat folk, antingen direkt genom nackskott eller indirekt genom att svälta ihjäl dem.

Med tanke på IS m.fl. så är frågan om inte extremmuslimerna kan komma ikapp kommunisterna i att ha haft ihjäl folk? Sannolikt har de redan gått om nazisterna.

Folkpartisten/Liberalen Birgitta Ohlsson lyfte 2013 i en debattartikel fram kommunismens folkmord och nämnde den 23 augusti som är "internationell minnesdag för kommunismens och nazismens offer". Det var nämligen denna dag 1939 som samarbetspakten mellan Hitlertyskland och Stalins Sovjetunionen undertecknades av ländernas utrikesministrar Ribbentrop och Molotov.

Denna minnesdag är uppenbarligen helt okänd i vårt land. 

Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) har förra året i en motion till riksdagen föreslagit att vi ska ha en egen minnesdag  för kommunismens offer. Han har föreslagit den 9 november som minnesdag. Det var den dagen 1989 då muren i Berlin föll och det kommunistiska oket lyftes från östra Europa.

Riksdagen avslog givetvis hans motion. Han är ju Sverigedemokrat. Synd att förslaget avslogs, tycker jag. (Brasklapp: Det innebär inte att jag sympatiserar med hans parti i allt annat de står för.)

Minnesdagen för Förintelsens offer blev svensk minnesdag 1999 och antogs som internationell dito av FN 2005. Söder föreslog också att Sverige skulle uppmana FN att göra den 9 november till internationell minnesdag för kommunismens miljoner döda och avrättade. Det blev inget av det heller.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...