13 januari 2021

Några funderingar kring hem- och färdtjänst

Coranapandemin har lett till ökat sökarljus på äldrevården i landet. För länge sedan hade vi fattigvård där åldringar placerades på en fattigstuga och barn som ingen ville ta ansvar för auktionerades ut till den som tog dem för lägst ersättning. Sen fick vi ålderdomshem. Nu har vi hemtjänst för dem som är halvsjuka och äldreboende för dem som är helsjuka.

Min morfar hamnade på ett ålderdomshem på landsbygden. Det var en röd tvåvåningskåk där det fanns en sjuksköterska som var föreståndare. 

Morfar bodde i ett rum med två sängar och en byrå. Han delade det med sin bror. Rummet stank av urin. Det var ingen höjdartillvaro och tiden var 1950-talet.

Jag har ännu ingen egenupplevd erfarenhet av den nutida äldrevården. Men i den nära bekantskapskretsen har jag personer dom "drabbats" av den i form av hemtjänst.

En av dem är den 78-åriga EM som är en Alzheimerdement ensamstående änka. Hon har kommunal hemtjänst ett par gånger i veckan, som ska städa, handla och ta promenader med henne.

Jag undrar hur mycket information hemtjänstemänniskorna har fått när det gäller dementa personer? En gång sa EM ifrån och sa till hemtjänstmänniskan som kom till henne: "Vad gör ni här? Jag vill inte att ni kommer hit nåt mer!"

Då drog kommunen in hemtjänsten, "Kunden" hade ju tydligt sagt upp den, blev svaret när en närstående ringde och undrade vad som hänt.

Utan det nätverk som finns runt EM skulle hon inte klara sig. I det ingår hennes yngre syster, en granne plus ett par gamla vänner. De lägger ned många timmar i veckan på oavlönat arbete. 

Egentligen borde EM vara på ett äldreboende, anpassat för dementa, där det finns utbildad personal. Men så länge nätverket runt henne orkar och ställer upp är det hemtjänst som gäller.

En annan person i min närhet, den 92-årige änkemannen RA. har också hemtjänst. Han har blivit opererade för cancer och har påse på magen. Han har mött många hemtjänstmänniskor. 

En av dem var nyanställd, hade jobbat två veckor och kom hem till RA. Han skulle få en ny påse insatt på magen, något som var helt nytt för hemtjänstmänniskan. Tillsammans lyckades det klara av det.

Det finns säkert många duktiga, kunniga personer som arbetar i hemtjänsten. Men det finns även sådana om verkar tagna direkt från gatan som sätts in för att ta hand om dementa, multisjuka och handikappade åldringar.

EM, som jag berättat om ovan, har tillgång till färdtjänst. Nu i julas behövde hon göra en längre resa och den sköts av riksfärdtjänsten, som är en organisation helt skild från den vanliga färdtjänsten. 

Att få den resan beviljad krävde flera samtal med kommunen plus ifyllda blanketter och en bra förklaring till varför resan behövdes. Det hade in EM klarat på egen hand. Och det ingår inte heller i hemtjänstens uppdrag. 

Det var nätverket som fixade resan. Hur många sådana nätverk finns det inte runt alla dementa hemtjänstkunder? Deras arbete räknas inte in i kalkylen när politiker och tjänstemän jämför kostnaden för "hemtjänst" med "vårdboende".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...