Från början kunde man utan begränsning göra avdrag i deklarationen för sitt privata pensionssparande. Men senare år har avdraget begränsats stegvis och för inkomståret 2014 var det bara 1 800 kr.
Privat pensionssparande fungerade så här: Du betalade in till ett försäkringsbolag eller en bank och drog av beloppet från din inkomst som du hade 50 % i marginalskatt på. När du som pensionär tog ut beloppet fick du betala inkomstskatt på det. Då kanske din marginalskatt bara var 30 %. Du gjorde då en skattevinst.
Förra året var alltså det avdragsgilla beloppet bara 1 800 kr men 400 000 skattebetalare hade pensionssparat ett högre belopp - i snitt drygt 4 000 kr. När de sedan tar ut beloppet får de betala skatt på beloppet, alltså även den del de inte fått avdrag för. Det blir dubbelbeskattat. En klar förlustaffär alltså.
Skatteverket ville i höstas att finansministern skulle ordna så att de som sparat mer än 1 800 kr skulle kunna få tillbaka belopp över 1 800 kr. Men hon var inte intresserad och ville inte göra något.
Både banker, försäkringsbolag och Skatteverket har berättat om de ändrade reglerna men trots det är det alltså 400 000 som missat att minska sitt sparande. Skatten på det för mycket betalda är 300-450 miljoner kr.
I år är avdragsrätten helt slopad för privat pensionssparande. Sannolikt kommer många av de 400 000 att fortsätta sitt sparande på grund av okunskap, ointresse, slentrian eller lathet.
Även om finansministern saknar empati och inte vill göra något så borde Skatteverket kunna göra en insats. Att skicka ut ett direktadresserat meddelande till de 400 000 skattebetalarna är en enkel sak att ordna.
Det skulle kosta ett par miljoner kronor och det är som en piss i Mississippi när man jämför med de hundratals miljoner i extra skatteintäkter som flyter in. Jag skäms om inte verket gör något. Att skriva en enkel och lättbegriplig text kan jag bidra med. Men det är nog inte det som är problemet.
1 mars 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar