När en sosseregering ska visa nytänkande och handlingskraft föreslår man att statliga myndigheter ska flyttas ut från Stockholm. Det har hänt förut och nu är det tydligen dags igen. Det är civilministern Ardalan Shekarabi som kommit ut på plan med förslaget. Statskontoret ska snabbutreda och komma med en rapport senare i vår.
Samtidigt åläggs statliga myndigheter sparkrav, vilket ofta leder till att man måste lägga ned lokalkontor ute i landet. Sådana nedläggningar får protester från lokalbefolkningen och deras politiker; nu senast när Skatteverket skulle lägga ned nio lokalkontor runt om i landet.
Efter Shekarabis handlingskraftiga utspel backade Skatteverkets chef Hansson, som nu har lovat att de nedläggningshotade skattekontoren får vara kvar. Det ska bli intressant att se hur länge. När det här utspelet blåst över och det gått några år är det nog dags igen för nya kontorsindragningar.
Det går inte att komma ifrån att utflyttning av en statlig myndighet får konsekvenser. I det korta perspektivet tappar myndigheten kompetens och effektivitet. Det tar ett antal år innan den nyetablerade myndigheten kommit upp i samma standard som innan flytten; om det överhuvud taget går?
För ett par decennier sedan bestämde dåvarande finansministern Feldt att Skatteverkets punktskatteavdelning skulle flyttas till Ludvika. Anledningen var att Feldt ville plocka personliga politiska poäng - och då får det kosta. Flytten skulle genomföras på ett år.
Verkets punktskatteavdelning var nyorganiserad med ny ledning, nytt it-system m.m. Allt detta raserades över ett natt. Av de hundra anställda var det bara en person som flyttade med till Ludvika. Verksamheten med kontroll och revisioner på punktskatteområdet hamnade i träda i flera år, vilket naturligtvis utnyttjades av skrupelfria skattebetalare inom punktskatteområdet. Hur många miljoner, kanske miljarder, förlorade inte statskassan? Till detta ska även läggas de miljoner som själva flytten kostade.
Givetvis blir berörd landshövding och lokala politiker på den nya orten glada över att ha fått en statlig myndighet till länet och orten. Men det kostar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar