29 augusti 2015

Hur hantera IS och alla flyktingar?

Att få en samlad markoffensiv mot IS, stödd av FN, är omöjligt på grund av Putins Ryssland samt Kina, som båda sitter i Säkerhetsrådet med vetorätt. Putin stödjer bl.a. Assadregimen i Syrien och njuter säkert av flyktingströmmen som skapar problem i EU.

Om en majoritet av världens demokratier med USA och Nato i spetsen storsatsade tillsammans så skulle det gå att utradera IS. Men det  skulle kosta enormt mycket i form av människoliv och pengar. Är världssamfundet villigt till det? Tveksamt.

För att få stopp på flyktingströmmen över Medelhavet måste det bli fred i flyktingarnas hemländer, något som verkar omöjligt. Däremot kan man låta de flyende få söka asyl i EU redan i sina hemländer. Det kan ske på EU-ländernas ambassader, vilket en del politiker föreslår. Sannolikt skulle det bli kilometerlånga köer vid t.ex. de svenska och tyska ambassaderna i dessa länder, perfekta mål för självmordsbombare och andra terrorister.

Ett annat alternativ till ambassaderna är att EU gemensamt öppnar särskilda "asylambassader" på strategiska orter i eller nära flyktingarnas hemländer dit flyktingarna får ta sig. Då skulle de slippa flyktingsmugglarna och de livsfarliga färderna över Medelhavet.

På "asylambassaderna" ska det finnas personal från alla EU-länder som på plats avgör om asyl ska beviljas eller inte. De som beviljas asyl i t.ex. Sverige får åka dit på egen bekostnad, en kostnad som bara är en bråkdel av vad de idag betalar flyktingsmugglarna. Dessutom skulle EU kunna fördela flyktingarna mer jämnt över hela EU redan vid asylprövningen. Men även vid EU:s "asylambassader"  skulle det bli tiotusentals asylsökande i kö som skulle kunna vara mål för terrorister.

För att genomföra detta krävs dock att alla länder i EU blir överens och det blir svårt, för att inte säga omöjligt.  Flera av länderna, bl.a. Ungern, vill helst redan idag inte behöva ta emot enda flykting till.

Alltså, med gemensamma ansträngningar från världssamfundet och hela EU skulle det gå att få bort både IS och få stopp på flyktingströmmen över Medelhavet. Att IS skapar flyktingströmmar som i sin tur skapar kaos och osämja i EU gynnar främst en person, nämligen Rysslands diktator Valdemar Putin som vill splittra både EU och Nato.

Tillägg den 18 september 2016. I en ledare i dagens SvD berättar man om en opinionsundersökning som ett brittiskt företag gjort i Syrien. Intressanta siffror, som visar hur splittrat landet är. Läs här:
http://www.svd.se/ont-om-ljuspunkter-i-syrien/om/kriget-i-syrien. Det är nog i stort sett omöjligt att få fred i Syrien med alla dessa olika grupperingar. Suck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...