1 september 2015

Ett steg närmare Natomedlemskap

Nu har även Centern sällat sig till skaran av partier som klart och tydligt anser att Sverige ska gå med i Nato. Tidigare har Folkpartiklarna varit den främsta tillskyndaren av ett medlemskap följt av Moderaterna, som dock haft ett något lägre tonläge i frågan.

Kristdemokraternas nya ledare Ebba Busch Thor har personligen varit för ett medlemskap, men partiet har länge nöjt sig med att enbart kräva att frågan ska utredas. Men just idag har även partiet svängt och ställer sig bakom ett medlemskap. Hela Alliansen är alltså enig i den här frågan.

Motståndare till ett Natomedlemskap är hela vänstern, dvs. Sossarna, Kommunisterna och Miljömupparna samt även SD (som är emot det mesta, även EU). Flera tunga (ryssvänliga?) opinionsbildare är också emot Nato, bl.a. ett par f.d. diplomater med ett förflutet som ambassadörer i Moskva samt några höga militärer.

Personligen skulle jag helst vilja slippa ett Natomedlemskap, men jag tror det är nödvändigt. Vi måste gå med. Sverige är inte neutralt längre och vi är redan kraftigt uppbundna med Nato.

Jag tror därför att ett Natomedlemskap kommer. Sossarna har bytt åsikter tidigare. Minns deras tidigare motstånd mot reklamteve (och dito radio) samt deras motstånd mot ett svenskt EU-medlemskap. Det går att byta fot även när det gäller Nato.

Tillägg den 14 september. I dagens SvD redovisar man resultatet av en opinionsundersökning om medborgarnas inställning till ett svenskt Natomedlemskap: 41 % är för, 39 % är emot och 20 % vet inte. Läs mer här: http://www.svd.se/starkt-opinion-for-natomedlemsskap
Moderatlederskan Kinberg Batra anser i dag också att Löfven måste lyfta Nato-alliansfrihetsfrågan och bli tydligare: http://www.svd.se/m-lofven-maste-vara-tydlig-om-sakerhetspolitiken/om/svenska-natodebatten

Tillägg den 18 september. Förre försvarsministern Tolgfors skrev den 11 september i SvD om sossarna och Nato. Han tror - som jag gjorde redan den 1 september (se ovan) - att sossarna kommer att svänga i Nato-frågan, precis som man gjorde när det gällde medlemskap i EU. Sic! Läser Tolgfors min blogg månntro? http://www.svd.se/sten-tolgfors-natoanslutning-kan-komma-som-eu-medlemskapet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...