16 september 2015

Fler flyktingar är att vänta

Flyktingströmmen till Västeuropa från Mellanöstern och Afrika kommer att fortsätta. Det tar nog tid innan det blir fred där borta. Nu stödjer Putin öppet Assad i Syrien och har lovat mer militär hjälp. Ingen verkar heller kunna stoppa IS, vars försäljning av olja, bomull och spannmål ger mördarsekten finansiella muskler. Vem köper deras varor? Turkiets roll i den här komplicerade bilden är mycket tvivelaktig.

Tyskland orkar snart inte ta emot fler flyktingar, trots att delar av befolkningen hälsar dem välkomna på olika sätt. Risken ökar att invandringsvågen skapar nationella problem och Merkels popularitet  minskar i hemlandet. Den östeuropeiska delen av EU fortsätter att vägra att ta sitt ansvar.

Situationen i Sverige är likartad. Flyktingströmmen fortsätter. Många frivilliga krafter ställer fortfarande upp med att stötta de som kommer. Men hur länge orkar vi, dvs. både staten, kommunerna och civilsamhället? Trots all välvilja som visas fortsätter SD att vinna sympatisörer, vilket ökar polariseringen. Vad händer 2018 om SD blir största riksdagsparti?

Ser man på längre sikt finns risk att det kan komma nya flyktingströmmar till Väst- och Nordeuropa.

Den opålitlige och oförutsägbare Putins aggressiva politik kan leda till nya stora flyktingströmmar från t.ex. Ukraina, Georgien och Baltikum. Kanske även Polen. Det behöver inte bli öppet traditionellt krig för att folk ska flytta. Det kan räcka med det upprustande Rysslands långintensiva och ekonomiska svårgripbara krigföring. Och utan öppet krig tvekar Nato att gripa in för man vill inte riskera ett tredje världskrig. Sverige blir inblandat vare sig vi vill eller inte. Den så kallade alliansfriheten är inget skydd.

Klimatförändringen med global uppvärmning som ger torka, stormar, skyfall och stigande havsnivåer kan också leda till stora folkförflyttningar. Vad händer med dem som bor i städer som kommer att läggas under vatten? Vad händer när det kan bli krig om tillgången på vatten? Vad händer när det blir för hett att leva i Nordafrika och kanske även i Sydeuropa? Vi är inte där än. Men klimatkramarna målar upp en dyster framtidsbild.

Nu är jag i grunden trots allt optimist. Jag tror mänskligheten kommer att klara dessa utmaningar. Men det kommer att kosta. Blod, svett och tårar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...