15 september 2015

Låt fokusgrupper avgöra begripligheten

En text kan vara välskriven och enkel men det behöver inte betyda att budskapet går fram eller att den är begriplig. Ta t.ex. bruksanvisningar! De kan vara enkelt skrivna men totalt obegripliga. Ofta beror det på att den som skrivit anvisningen kan för mycket och hoppar över vissa moment som krävs.

Samma sak gäller blanketter. De kan se enkla ut men den som ska fylla i dem missuppfattar och gör fel. Fel ifyllda blanketter är kostsamt då det kräver kompletteringar.  Rätt ifyllda blanketter är viktigt, såväl för myndigheter som för företag, organisationer m.fl.

Du ska inte tro att du har gjort rätt från början. Testa därför ditt alster på en eller flera fokusgrupper som består av representanter för din målgrupp eller dina användare.  Nästan alla institut som gör opinionsmätningar kan hjälpa dig med tester på fokusgrupper.  Den kostnaden betalar sig, det kan jag lova.
När jag var informationsansvarig på Skatteverket tog verkets skatteexperter 1987 fram den första förenklade deklarationen.  Vi som jobbade med verkets information och hade dagliga kontakter med medborgarna tog fram en egen variant av den enkla blanketten. Vi ansåg att vår variant var lättare att förstå och ville att den skulle användas.

För att vi informatörer skulle få stöd för vår enkla blankett beslutade vi att låta fokusgrupper bestående av helt vanliga skattebetalare testa båda varianterna. De fick ”provdeklarera” med dem.
Vilken blankett tror du var enklast och fick fokusgrupperna att göra rätt från början? Var det vår blankett?  Nej, det var den ursprungliga, som skattefolket hade tagit fram.

Jag och mina medarbetare som dagligen arbetade med att förenkla och förtydliga krångliga skatteregler hade fel den här gången. Om vi inte testat båda varianterna hade risken varit stor att vår blivit den som gällt.
Jag blev visare av skadan.  Därför fortsatte jag sedan att låta fokusgrupper testa viktiga blanketter m.m. som gick ut i stora upplagor till medborgarna eller företagen i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...