Dagens DN har en huvudledare om offentlighetsprincipen (en del i våra grundlagar) och om medborgarnas rätt till insyn i verksamheten hos myndigheter, kommuner m.fl. Ledaren tar upp flera fall av missbruk.
Missbruket har handlat om personer - ofta rättshaverister - som begärt ut mängder av handlingar, t.ex. alla anställdas e-mailkorrespondens. När myndigheten vägrat att göra det har rättshaveristen överklagat och fått rätt. I vissa fall har myndigheten fått anställa extra personal för att klara av jobbet med att ta fram alla dokument.
En dom i Kammarrätten, som DN tar upp, ger berörd myndighet rätt att vägra lämna ut materialet om det krävs mer än "rutinbetonade åtgärder" för att kunna göra det. DN ser en risk i att domen kan innebära en ursäkt för myndigheterna att vägra lämna ut handlingar.
Under mina fyrtio år på (Riks)Skatteverket hände det då och då att vi tvingades tillmötesgå rättshaveristerna och lämna ut massvis med dokument. Vi gjorde det motvilligt, men dock. Dessutom fick rättshaveristerna ut sina begärda handlingar i form av fotokopior som vi tog betalt för enligt expeditionskungörelsen. Det kunde i extremfallen handla om kostnader på fler tusen kronor. Det bidrog ofta till att rättshaveristen ångrade sig.
När det gäller att få utdrag ur dataregister så finns en bestämmelse i personuppgiftslagen (PUL 26 §) att jag som enskild person har rätt att få ut alla uppgifter som finns om mig själv - utan kostnad. Nästan varje år hade Expressen under min tid på Skatteverket en artikel om det med en blankett som man kunde fylla i, klippa ut och skicka in till valfri myndighet.
Ofta var Skatteverket målet för Expressen. Tusentals personer följde tidningens uppmaning och Skatteverket fick anställa extrapersonal för att sköta hanteringen. Även om dokumenten skrevs ut maskinellt så skulle de kuverteras och postas. Nu har flera myndigheter, bl.a. Polisen, på sina webbplatser information om PUL och till och med färdiga blanketter om man vill ha utdrag.
Trots allt besvär detta missbruk kostar så anser jag att offentlighetsprincipen är så viktig att merarbetet och kostnaderna är något myndigheterna får acceptera. Om man ska börja att tumma på offentlighetsprincipen är man inne på en farlig väg som man inte vet var den kan sluta...
2 augusti 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar