9 januari 2014

Halsbrytande finsk spaningsflygning 1942

Jag läser just nu en bok som heter "Bakom röda arméns linjer" av Mikko Porvali. Den handlar om de finska fjärrpatruller som opererade bakom ryssarnas linjer i slutskedet av kriget 1944. I boken redovisas en häpnadsväckande händelse med ett finskt spaningsflyg i början av fortsättningskriget. Här är berättelsen i något redigerad form.

I augusti 1942 sändes flygföraren fänrik Pentti Mannermaa och navigatören löjtnant Paavo Kahla ut på ett spaningsuppdrag i en Fokker. De blev utsatta för ryssarnas beskjutning och en gevärskula gick in i planet och träffade föraren Mannermaa i hjärtat. Han dog omedelbart men hans händer och fötter stannade kvar i samma position, vilket gjorde att planet fortsatte flyga framåt som inget hänt.

Navigatören Kahla som satt baktill i planet på skyttens plats märkte att något allvarligt hänt föraren. Kahla hade fallskärm men ville inte hoppa och hamna i ryssarnas händer då han befann sig 15 mil in på fientligt område. Dessutom trodde han att Mannermaa bara sårats och ville hjälpa honom.

Kahla beslöt sig därför - i luften under färd och under beskjutning av ryskt luftvärn - att via vingen försöka klättra över till Fokkerns förarkabin. Han tog sig ut på vingen och med hjälp av sin kniv började han öppna förarkabinen. Men fallskärmen öppnade sig och han tvingades ta av sig den. Kahla klättrade in i kabinen och tråcklade sig ned i förarens knä och lossade försiktigt hans grepp om styrspaken.

Planet tappade höjd men Kahla lyckades räta upp det. Mannermaas fötter var fortfarande på pedalerna och först då upptäckte Kahla att föraren var död. Kahla lyckades styra planet mot hemflygfältet och landa. Planet slog runt vid landningen, men Kahla klarade sig.

Snacka om finsk sisu!

PS: Vad hände sedan? Jo, Kahla skulle hemförlovas som flygare den 23 oktober 1944 när fortsättningskriget hade slutat. Samma dag gjorde han en spaningsflygning i de retirerande tyskarnas rygg, men blev nedskjuten. Hans kvarlevor hittades våren 1945 av en renskötare på fjället Aakenustunturis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...