5 mars 2022

Ett medlemskap i NATO kommer allt närmare

Putins anfallskrig mot Ukraina har gjort att halva befolkningen i såväl Sverige som i Finland är för ett medlemskap i NATO. SD som är ryssvänligt har börjat svänga i frågan och flera tongivande sossar har också ändrat sig och är för ett fullvärdigt NATO-medlemskap. Jag skulle inte bli förvånad om vi är med innan årets slut.

För att sossarna ska tänka sig att gå med på att på allvar börja prata om medlemskap i NATO ska följande villkor vara uppfyllda: 

1) En majoritet av befolkningen ska vara positiv till det (det är nästan klart). 

2) Det ska vara en majoritet i riksdagen för det (det börjar bli klart då SD svängt, kvar är förstås S plus miljömupparna och kommunisterna). 

3) Finland ska också ansöka samtidigt som vi (finnarna ligger före oss med en uttalad option och en majoritet av invånarna som är för).

SD har dock ställt krav på en folkomröstning för att ställa upp på NATO. Den skulle kunna genomföras vid de allmänna valen i höst. Men vad händer om det bara blir 49 % som gillar ett svenska NATO-medlemskap även om det skulle vara en knapp majoritet i nya riksdagen som är för det? Eller om Finland går med utan vårt sällskap?

En folkomröstningskampanj kommer säkert att vara full av desinformation i såväl sociala som vanliga medier. De ryska trollfabrikerna kommer jobba dygnet runt och Putin hotar oss med vedergällning i olika former.

Även om vi  skulle bli medlemmar senare i år kommer NATO att försvagas då det är sannolikt att de av Trump styrda republikanerna i USA vid höstens olika fyllnadsval kommer att få majoritet i kongressens båda kamrar.

Detta skulle kunna förhindras om Joe Biden stoppade de olika delstaternas ändrade vallagar genom att utfärda en federal lag som tar udden av dem. Men han vägrar göra det. Det är helt obegipligt.

Trump & Co gillar inte NATO och kommer inte att ge sitt stöd utan ser helst att den organisationen självdör. Amerika går alltid  först! Vi i Europa får klara oss själva. 

Även om Trump själv inte kandiderar inför valet 2024 då han kanske inte vill (eller sitter i fängelse) kommer sannolikt republikanska partiet att vinna. Risken finns att trumpisten Mike Pompeo blir deras kandidat och hamnar i Vita huset.

Nu är det dock inte en snabbfix att tas in som medlem i NATO. Det kan ta tid. Alla länder som är med måste ge ok till de nya medlemmarna m.m. Men det kan ju hända att det går att ordna allt snabbt då vi i princip redan är med och varit det sedan länge. Det är endast formalia som återstår, kan man tycka. 

Sedan är Putins pågående aggressiva beteende en faktor som gör att det är bråttom. I Putins ögon är vi redan med i NATO.

Suck! Vi borde ha gått med i början av 1990-talet när de befriade östländerna gick med. Jag blir så trött när jag hör fru Andersson och Hultqvist hela tiden som papegojor upprepar att "det har tjänat oss väl" att inte vara med i NATO.

1 kommentar:

  1. Ett svenskt medlemskap i Nato skulle destabilisera läget i Europa. Vem sa det? Lavrov? Nej vår egen statsminister. Makalöst. J.L.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...