31 mars 2022

Damberg är inte trovärdig - igen!

Finansminister Damberg har lovat att alla bilägare - oavsett hur välbergade de är - ska få en tusenlapp i kompensation för de höjda priserna på bensin och diesel. Att han gick med på det berodde på att borgarna m.fl. krävde att staten sänkte skatten på bensin, t.ex. genom att slopa momsen. Men den tusenlappen får bilägarna först i höst.

Denna tusenlapp är rent valfläsk då den ska betalas ut först i augusti, alltså några veckor innan valdagen då valdebatten är som hetast. Smart, kan man tycka och skitbra om man är sosse.

Men det skäl som Damberg lyfter fram är ju löjligt! Det låter nästan Putinlikt i sin desinformativa förklaring då Damberg skyller på att det tar tid att skapa ett system för utbetalningen. 

Skatteverket kunde fixat denna utbetalningen före påsk. Med data från Transportstyrelsen om vilka som äger en bil kunde man hur enkelt som helst satt in tusen spänn på deras skattekonto.

Det känner även Damberg & Co till men då hade pengarna kommit för tidigt och hunnit glömmas bort när det var dags för Svenne och Irma att klä upp sig och vandra till vallokalen och av tacksamhet lägga sina röster på Anderssonskan. 

Damberg har gjort samma sak förut, men då handlade det om Estonia. Att ändra lagen om gravfrid för Estonia tog ett halvår trots att man bara skulle lägga till ett par ord i en av paragraferna i den. Det var så juridiskt komplicerad att göra det, var Dambergs då desinformativa bortförklaring.

När lagen togs gick det snabbt. Det tog bara några veckor att lotsa fram den genom lagråd och riksdag. Då var det viktigt att snabbt hindra obehöriga att nalkas vraket och leta fram sanningen. 

Nu med ändringen av lagen var det viktigt att fördröja letandet efter samma sanning och få tid för att hitta kommande bortförklaringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...