6 januari 2022

Varför gillar en del miljömuppar inte vindkraft?

Landets miljöpartimuppar med Bolund i spetsen pratar sig hesa om att vindkraften ska frälsa oss från kärnkraft och även allt som är fossilt. Med fler vindsnurror (och förstås även solpaneler) ska vi få el till Norrlands serverhallar, batterifabriker och fossilfria järnbruk samt även till alla andra fabriker - i hela landet. Men när en vindsnurra ska placeras ut blir det genast protester.

Om vindsnurror placeras i Norrlands fjällnära natur protesterar samerna. Renarna blir störda. När de ska sättas ut i haven utanför våra kuster protesterar Försvarsmakten. Våra stridsflyg hindras att lågflyga.

Alla verkar gilla vindkraft, så länge snurrorna inte sätts ut där jag bor.

Nu planeras massvis med snurror i Bergslagens skogar, från Kloten ned till Gusselby. Kolla kartan så får du se var nånstans. Beslut är inte fattat men processen är i gång och Svenska kyrkan via biskopen i Västerås ställer gärna sin mark till förfogande och får in många sköna miljoner i arrende. Proteströrelsen är i full gång. Man skriver mångordiga inlagor och försöker stoppa det. 

Jag kan förstå att det inte är så kul att se massor med flera hundra vindkraftverk med sina långsamtgående stora vingar röra sig vid horisonten så fort man dragit i rullgardinstofsen.

Men miljömuppar med olika intressen protesterar också. De som gillar att kika på stora flygfän, typ örnar och liknande, gillar inte vindsnurror. Fåglarna flyger in i vingbladen och dör. Att en och annan stor rovfågel stryker med är väl ok då vi måste ha snurror; det verkar miljöpartimupperiet acceptera.

Andra muppar som är inriktade på de mer globala miljöproblemen, t.ex. avskogningen i Amazonas, gillar inte heller vindsnurror. Det är de hundra meter långa vingbladen det handlar om. De är till stor del byggda av balsaträ som växer i Amazonas regnskogar.

Och tillverkningen, främst i Kina, av solpaneler är tydligen inte heller vänlig mot miljön. Och vattenkraften gillas inte heller då den hindrar fiskar att vandra och har förstört den ursprungliga naturen.

Suck! Det verkar inte finnas något sätt att producera elektricitet som inte skapar miljöproblem. Frågan är bara: Vilka miljömässiga konsekvenser kan vi acceptera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...