29 september 2021

Det behövs mer pengar till äldrevården

Pandemin har skördat många offer inom äldrevården där svaga och gamla drabbats. En anledning till det stora man- (och kvinno)fallet är att personalen gått till jobbet trots att de varit sjuka och smittat sina "kunder". Att de gått dit ändå beror på att de är timanställda och inte vill förlora sin inkomst. Det är billigare med timanställda än att ha fast anställda med månadslön.

Dessutom har många som jobbar inom äldrevården utländsk bakgrund, vilket kan vara en orsak till den låga vaccinationsgraden hos personalen. 

Vaccinationsgraden generellt sett är lägst i utsatta områden i kommuner med stor andel invandrare.

Dödstalen i covid 19 bland invandrare med bakgrund från länder som är långt från Sverige vad gäller språk, kultur, religion m.m. är också större än för vanliga svennar. 

De förstår inte svenska och litar inte på myndigheter och vad de berättar. De nås av och tar däremot till sig desinformation av olika slag som handlar om vaccinet.

Den som tar vaccinet blir förvandlad till ett djur, vaccinet innehåller ett mikroskopiskt litet chip som gör att staten får full kontroll över dig är bara några av tokigheterna som förekommer.

Många anställda inom äldrevården har den här bakgrunden med låg timlön. De som driver äldreboendena, oavsett om det är privata eller kommunala utförare, vill ha så låga kostnader som möjligt. 

Det blir billigare att plocka lågutbildade invandrare i stort sett direkt från gatan än att anställa utbildade svensktalande sjukvårdsbiträden och undersköterskor.

Äldrevård får inte kosta. Det är också tydligt när det gäller hemtjänsten, jämfört med äldreboende.

Oavsett hur dålig du är måste du först ha maximal hemtjänst innan kommunens biståndshandläggare kan godkänna att du kan få en plats på ett äldreboende. Pengarna styr även här.

När din hemtjänst kostar mer än en plats på ett äldreboende kan du komma ifråga för en flytt. Men då är du i så dåligt skick att du inte har lång tid kvar i livet.

Det är därför märkligt när nybyggda äldreboenden marknadsför sig med olika aktiviteter som en majoritet av deras "kunder" är för dåliga att delta i på grund av sjukdom, demens och annat handikapp.

Det är alltså inte den enskildes behov och önskemål som styr utan det är pengarna. De gamla som slitit ett helt liv och byggt upp landet får inte den kvalitet i sin äldrevård de är värda. 

Och värre blir det för oss i "Proppen Orvar", dvs. vi som är födda på 1940-talet, när vi inte kan klara oss utan hjälp.

1) Politikerna måste se till att vårdpersonalen har bra betalt så de kan vara hemma när de är sjuka i stället för att gå till jobbet och smitta ned de vårdbehövande.

2) Politikerna måste se till att all personal som vårdar gamla är fullvaccinerade. Att som ursäkt hävda att man inte kan tvinga någon att ta vaccinsprutorna är skitsnack. De är ju en smittorisk. När någon t.ex. har salmonella och riskerar att smitta andra så förbjuds vederbörande att vara på jobbet utan måste isolera sig i hemmet.

3) Politikerna måste låta den som vill och har behov få en plats på ett äldreboende även om det kostar mer än hemtjänsten. Om detta inte är möjligt, låt den som vill och kan, betala mellanskillnaden ur egen portmonnä. Räkna i kostnaden för hemtjänsten -  vid jämförelsen med äldreboendet - även in den tid som närstående lägger ned. 

Detta kostar pengar och de finns. Det är bara en fråga om prioritering. Vår blivande statsminister fru Andersson har ju sagt att det finns 74 miljarder att spendera på reformer. 

Jag tycker det är bättre att satsa på äldrevården än att t.ex. genomföra den så kallade familjeveckan för föräldrar med barn.

Men det handlar cyniskt om röster och val. De äldre har inte så många val kvar att rösta i, vilket däremot unga barnfamiljer har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...