20 september 2021

Hammaren och skäran är fortfarande helt okej

När jag städade i uthusen på släktgården i Bergslagen hittade jag diverse gamla redskap, bl.a. en skära och en hammare. Jag kunde inte låta bli att arrangera dem som bilden visar. Som ett minne från en resa till Leningrad på Sovjettiden plockade jag fram några souvenirer jag köpte då. Om jag i stället hade visat svastikan/hakkorset och några bilder på Hitler kunde jag förmodligen blivit åtalad.

Hammaren och skäran är för mig symbolen för kommunismen. De båda verktygen symboliserar unionen mellan arbetare och bönder och har använts av många kommunistiska organisationer och associeras framför allt med Sovjetunionen.

De finns fortfarande i Transnistriens statsvapen och i det ryska flygbolaget Aeroflots logotyp. Även kommunistpartiet i Kina har dem som sin symbol. I Polen och Ungern är den  förbjuden.

Om jag sträcker ut armen lite snett uppåt med öppen handflata så hade jag också åkt dit. Men om jag med utsträckt arm i stället hade haft näven knuten så hade det varit helt okej.

Svastikan eller hakkorset är en jättegammal symbol som funnits i många kulturer i flera världsdelar och har bland annat symboliserat solen eller lycka. Finland - och även Lettland - har haft den som symbol för sina flygvapen. ASEA hade den som logotyp fram till 1933. 

Nu är den bannlyst i stort sett överallt och nynzisterna har hittat på nya symboler som t.ex. en vase (kärve) och en torshammare.

Svastikan - och hitlerhälsningen - räknas i Sverige som "förargelseväckande beteende" eller "hets mots folkgrupp". I Tyskland och Österrike är svastikan förbjuden.

För mig är kommunism och nazism lika avskyvärda. Båda dessa politiska riktningar har miljoner döda på sina  blodiga samveten. Nazismen sägs ha dödat 25 miljoner människor och kommunismen 96 miljoner, alltså fyra gånger fler. 

De som tycker sådana här jämförelser är orättvisa mot kommunisterna brukar lyfta fram följande. Hitler i Tyskland hade makten där i ca tolv år. Det blir 2 miljoner döda per år. Men om man slår ut kommunismens offer från 1917 och framåt blir det (bara) ca 1 miljon per år. 

Hitler var alltså flitigare i sitt dödande än både Lenin och Stalin. I siffran för kommunisterna räknas även in de miljoner som dog i svält men inte i de tyska siffrorna. 

Nybyggarna i USA avlivade 120 miljoner av ursprungsbefolkningen (de om tidigare kallades "indianer", ett ord som man numera inte får använda). 

Dessutom har USA i sina krig efter andra världskriget dödat ytterligare ca 20 miljoner människor.

Det går ju att lyfta ännu fler döda som ickekommunister har på sina samveten, allt för att förminska kommunismen brott mot mänskligheten.

Hur många miljoner av ursprungsbefolkningen dödade spanjorna i latinamerika från 1500-talet och framåt? Hur många afrikaner dödade belgarna i Kongo under 1800-talet? Hur mång aborginer dödade britterna i Australien från 1700-talet och framåt?

Så här kan man hålla på i flera årtusenden bakåt. Men för mig hjälper det inte att få kommunismen att framstå som något positivt för mänskligheten.

Se bara hur det står till i de stater som idag har ett kommunistiskt styre: Kuba, Nordkorea, Venezuela, Kina m.fl. "Aarbetarnas paradis" kallades de tidigare.

Men låt oss återvända till dagens Sverige där vi har Vänsterpartiet som seglar i medvind och enligt senaste opinionsmätningarna är fjärde största parti. Det lockar framför allt unga offentliganställda kvinnor och lovar mycket till många.

Det senaste tricket var att lyfta fram det borgerliga förslaget om marknadshyror i nybyggen som att alla landets hyresgäster skulle få höjda hyror. Smart gjort.

Vänsterpartiet kan inte - trots två namnbyten - svära sig fri från sitt förflutna. Det var ett stödparti för Sovjetunionen som man hyllade och det styrdes därifrån. När Berlinmuren och Sovjetväldet föll grät deras partiledare.

Kommunismen i partiet är fortfarande levande. Man kämpar för "kapitalismens avskaffande" och ett "klasslöst samhälle". 

Vänsterpartiet firade 100-årsjublileum 2017. Det visar bara att man är stolt över sitt förflutna, som man inte gjort sig av med.

Det bytte namn 1967 till Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) och ändrade till det nuvarande namnet 1990 och borde ha väntat med att fira de hundra åren till 2090. Alltid går det att lura några historielösa väljare. 

Man vill ha ett socialistiskt samhälle som bygger på marxismens teorier utan klasser och kapitalism och där man kan tänka sig att omfördela ägandet av företag, förstatliga alla banker och låta de anställda ta över företag som ska läggas ned. 

Jo, det står så i partiprogrammet från 2020. Det visar att det fortfarande är ett kommunistiskt parti. Visserligen använder man ordet "demokrati" ofta. Men Östtyskland kallade sig "Tyska Demokratiska Republiken". Kommunisterna har sin egen tolkning av vad det ordet står för. 

I det tidigare partiprogrammet som gällde till 2020 stod det att man även kunde tänka sig att använda våld för att ta över företagen. Nu har man mildrat texten till "att omfördela ägandet". Vad det skulle innebära i praktiken om partiet fick makten i landet är inte svårt att gissa sig till.

Mot bakgrunden av allt detta fattar jag inte att det finns personer som sympatiserar med Vänsterpartiet och lägger sin röst på det. Helt obegripligt.

För att avslutningsvis återgå till inledningen som handlade om hammaren och skäran respektive hakkorset så har SD:aren Söder motionerat om att hammaren och skäran ska bannlysas på samma sätt som hakkorset.

Det blev inget av det då han inte fick stöd för det i riksdagen.

Därför är det fortfarande okej att gå omkring och skylta med dessa redskap, även mot röd bakgrund. Du som gillar denna symbol och för allt vad kommunismen står för kan botanisera på den här sajten: 

Hammaren och skäran-t-shirts | Unika motiv | Spreadshirt

PS. Jag gillar inte heller SD och vad det partiet står för. Tro inget annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...