11 september 2021

Allmänheten hjälper FBI när Biden ligger lågt

President Joe Biden har fastnat i sin tro att han ska kunna "hela landet" genom att inte jaga trumpanhängare som FBI skulle kunna dra inför domstol, bl.a en del av dem som stormade Kapitolium tidigare i år. Och inte heller folk i Trumps närhet som borde åtalas för diverse brott och inte heller Trump själv. Detta har gjort FBI-medarbetare frustrerade då de har mängder av vittnesuppgifter och andra bevis.

Redan presidenterna Bush såg till att sätta trogna republikaner på nyckelposter i den federala administrationen, något som Trump fortsatte att göra. 

Det handlar inte bara om domare i Högsta domstdolen utan även många på lägre nivå.

Det gäller t.ex. folk inom departementen och försvarsmakten samt de många olika underrättelse- och säkerhetsorganen. De sitter på flera chefsposter och har stoppat viktig information att gå vidare till Biden och hans närmaste.

Att talibanerna skulle ta över Afghanistan och Kabul så snabbt visste fotfolket inom USA:s underrättelsetjänster men den informationen såg de trumptrogna nyckelpersonerna till att den inte nådde Vita Huset. Därför agerade Biden för sent, vilket han fått skit för.

Trump skar ned FBI:s budget med 25 %. Därför saknar man både folk och resurser att utreda allt elände som Trump och hans anhängare har skapat; stormningen av Kapitolium inte minst.

Däremot har man fått stor hjälp av "vanligt folk" som tipsat FBI. Det handlar om tusentals tips, som i flera fall lett till att man kunnat lagföra många av dem som stormade kongressbyggnaden. Det har även handlat om hackare som lämnat över bevis de letat upp på nätet. 

Det är inte första gången FBI fått allmänhetens hjälp. Det har hänt förr, bl.a. när man tog fast den person som kidnappade och dödade Charles Lindberghs son och även när man fick fast den så kallade Oklahoma-bombaren.

Nu sitter FBI med mängder av bevis m.m. men Biden och hans administration vill inte att man ska gå vidare. Han verkar vara rädd att det ska splittra landet ytterligare och att det ska gynna trumpisterna.

Men han kanske har svängt om nu? Han har bl.a. sparkat 18 nyckelpersoner med trumpkoppling som suttit på de olika militära akademierna och kunnat påverka en hel del. Men Biden rör inte Trump trots att det finns tillräckligt för att åtala honom.

De som i stället försöker lagföra Trump är privatpersoner och företag som han lurat och bedragit och misskrediterat på olika sätt. Det leder till rättsprocesser som kommer att pågå i åratal.

Suck, säger jag bara. Den nation som George Washington skapade i slutet av1700-talet håller på att krackelera. Tänk bara på abortlagen i Texas och de lagar som tagits i flera stater där republikanerna styr och som bara är till för att hindar demokrater från att rösta.

Trump & Co har tagit tabbe på republikanska partiet och håller på att göra det till ett fascistparti. Jag bävar inför de kommande valen i USA. En demokrati är tyvärr lätt att ersätta.  Tendenserna finns inte bara i USA utan även i många andra länder. 

Bara 14 % av jordens befolkning lever i riktiga demokratier. Siffran har minskat under 2000-talet och risken är att den fortsätter att göra det.

PS. Apropå USA så finns det en amerikansk TV-serie på SVT Play som handlar om George Washington som heter "Amerikas förste president". Den är riktigt bra och mycket välgjord även när det gäller att skildra USA som det såg ut på 1700-talet.

Den ger hela historien om hur USA skapas i frihetskriget i slutet av 1700-talet då invånarna under Washingtons ledning krigade mot britterna och blev självständiga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...