7 april 2021

Motgångar för Trumpanhängare i USA

Donald Trump lurar i vassen som gammelgäddan och ser fram mot valet nästa år. Då finns chansen att republikanerna kan återta majoriteten i senaten. Men det förutsätter att man sköter sina kort väl och får det ekonomiska stöd som krävs för att bli vald politiker i USA. 

Dessutom försöker de olika republikanska delstaterna göra det så svårt det bara går när det gäller möjligheten att rösta. Detta för att inte svarta, latinos, vanliga fattiga och vanliga människor i s.k. socioekonomiska områden ska kunna rösta. Men det gillar inte de företag som hittills har sponsrat republikanska politiker.

Om du vill bli politiker i USA måste du skaffa fram massor med pengar. Det behövs till lobbying, reklam i TV och radio, trycksaker, en massa reklamprylar som flaggor, skyltar, kepsar och t-shirts samt till att avlöna kampanjmedarbetare. Detta gäller inte bara de som kandiderar till Vita huset utan i princip alla, från senatorer och ned till sheriffen i det lokala countyt.

Är du inte miljardär från början måste du ragga pengar från andra med pengar och från företag. Flera företag har dragit öronen åt sig och drar in sin bidrag.

Det är flera orsaker till det. En är att man inte vill stötta politiker som riskerar att åka på stora skadestånd för att man hävdat att valmaskinerna var gjorda för att gynna Biden och demokraterna.

Det har förnekats av flera myndigheter m.fl. Det var inget valfusk och det var inget fel på valmaskinerna som användes vid röstningen. Företaget som gör maskinerna har stämt massmediaföretag, politiker och andra som kritiserat deras produkter.

Flera storföretag gillar inte att republikanerna stiftat lagar i delstaterna som hindrar medborgarna från att rösta. Det sker genom att försvåra poströstning, lägga ned vallokaler, korta deras öppettider m.m. Det är ingen hejd på fantasin härvidlag. 

Även idrottsrörelsen bidrar genom att t.ex. flytta stora evenemang från stater och städer som försöker hindra medborgarna att utnyttja sina demokratiska rättigheter. Den ort som mister ett sådant event förlorar många miljoner i uteblivna inkomster som genereras av publiken.

Allt detta leder till att många politiker gjort avbön och försökt skämta bort att man tidigare hävdat att valet av Biden var fusk.

Men Trump ger sig inte. Han bidar sin tid och har bland annat övergett varumärket "Trump" och ersatt det med "45", vilket syftar på att han fortfarande är landets 45:e president.

PS. Flera storbolag i USA drar in sina bidrag till republikanerna därför att de, främst i Georgia och Texas, stiftar lagar som gör det svårare för arbetare (läs demokrater) att rösta: Coca-Cola, Delta Airlines, Dell, Microsoft, Viacom, CBS., Cisco, UPS m.fl. 

Trump har blivit skogstokig som vanligt och uppmanat sina anhängare att bojkotta alla företag som inte gör som han vill. Även amerikanska basebolligan, som flyttat bort sin stora turnering från Atlanta i Georgia har han bannlyst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...