25 april 2021

Först max hemtjänst innan äldreboende

En nära släkting är drabbad av den obotliga demenssjukdomen Alzheimers. Hennes närminne är obefintligt. Hon är ensamstående sedan 20 år tillbaka och bor i ett litet radhus. Hon har motvilligt accepterat hemtjänst två gånger i veckan som handlar och städar åt henne. Hon klarar sig utan mer kommunalt stöd tack vara det nätverk som stöttar henne.

I det nätverket ingår en granne, hennes syster och några till. Grannen är en 80-plussare och systern är en 70-plussare som dessutom har en sjuklig make att ta hand om.

Hon som är dement accepterar det stöd hon får. I alla fall för det mesta. En gång när hemtjänsten kom sa hon ifrån. Hon ville inte ha dom springande där. Det tolkades  av kommunens biståndshandläggare som att  hon sa upp sin hemtjänst. Systern fick gripa in och återställa det hela.

Systern fungerar i praktiken som en hemtjänstpersonal plus god man. Hon lägger ett par-tre timmar nästan varje dag åt att ha koll på och hjälpa sin dementa storasyster.  Något hon tycker att hon både måste och vill göra, trots att det är slitsamt. Blod är ju tjockare än vatten.

Systern är orolig och har märkt att den dementa ibland missat att ta sina piller. Hon är inte heller säker på att den dementa äter som hon ska och att det börjar bli si och så med den personliga hygienen.

Några kvarter bort är ett helt nytt äldreboende uppfört som den dementa kan tänka sig flytta till. Det skulle vara bra om hon fick plats där. Då skulle man ha daglig koll på henne, hon skulle träffa andra människor och lillasystern kunde koppla av och slippa det ansvar hon nu tar på sig.

Men det går inte alls, säger kommunens biståndshandläggare. Först måste den dementa få maximal hemtjänst, dvs. besök flera gånger om dan, från morgon till kväll. Innan dess blir det inte tal om placering på äldreboende.

Men det vill  ju den dementa inte ha. Hon vill inte  ha en massa främmande människor springande hos sig.  Och systern, vars tillvaro styrs av den dementas behov,  kan inte släppa kollen och ansvaret för sin storasyster.

Men om scenariot ser ut så här.  Den dementa har halvnaken, undernärd, smutsig och förvirrad tagits om hand utomhus av polisen. Flera kilometer från sin bostad.

Nä, det funkar inte. Kommunen sätter in mer hemtjänst. 

Det finns sannolikt ett regelverk som styr detta. Om det är nationellt eller lokalt vet jag  inte. Men det  finns säkert utrymme för tolkningar.

När man gör bedömningen av hemtjänstbehovet borde man även räkna in det som närstående bidrar med. Det borde vara enklare att få plats på ett äldreboende innan man blivit allt för sjuk.

Jag skulle tro att det är pengar som styr. Det är billigare med hemtjänst än att ha de gamla vårdbehövande på ett äldreboende.

Tillägg den 28 april: Den dementa storasystern har fått utökad hemtjänst. Nu kommer det en "personal" varje morgon för att kolla att hon tar sina piller. Men det har inte gått så bra. Hon vägrar att släppa in dem.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...