5 juni 2020

Ska vi ha statliga bordeller?

Skatteindrivare lär vara världens näst äldsta yrke. Det äldsta lär vara prostituerad. Båda yrkena finns i Sverige, vilket är okej. Att vara kund hos Skatteverket eller Kronofogden är också okej men inte att vara kund hos en prostituerad. Det är straffbart.  En klar majoritet av de som säljer sin kropp gör det inte av fri vilja. De prostituerade kvinnorna, oftast från Afrika eller länder i östra Europa, är utsatta för trafficking och har lurats hit till det.

Bordeller, prostitution, trafficking m.m. har blivit aktuellt på grund av att en TV-kändis togs på bar gärning (sannolikt även med byxorna nere) när polisen gjorde ett tillslag mot en bordell i Stockholm.

Mannen i fråga - Paolo Roberto - berättade i en TV-intervju att tjejen han satte på förmodligen inte ställde upp frivilligt.  Därför riskerar han att dömas även för nån form av våldtäkt. 

Samtidigt höjs röster för strängare straff för den som köper sex. Man vill även kunna straffa svenskar som köper sex utomlands - trots att det inte är straffbelagt i landet i fråga. Det sistnämnda är diskutabelt, rent rättsligt juridiskt, anser en del.

Under krig har det förekommit statliga bordeller där soldater haft möjlighet att avreagera sig. Jag vet dock inte om Sverige hade den servicen till sina soldater i början av  1800-talet när vi utkämpade vårt senaste riktiga krig.

Under 1970-talet i Sverige kom porrklubbarna som erbjöd visning av porrfilm (internet fanns inte då). liveshower där ett par kopulerade inför publik samt även en del sexuella tjänster, som t.ex. avsugning med gummi på för en 50-lapp. Säkert förekom även mer avancerade tjänster.

Horor, skarn eller fnask som kvinnliga prostituerade kallas har förekommit i en mer exklusiv form, som så kallade eskortflickor. Företag har erbjudit sin VIP-kunder sådana för att få affärer i hamn. LM Ericsson fixade horor år Thailands ÖB när han var här för att handla försvarsmaterial. Men det var många år sedan.

Den socialdemokratiske justitieministern Lennart Geijer nyttjade prostituerade unga tjejer, vilket med emfas förnekades av bl.a. statsministern Olof Palme, som alltså ljög men kom undan med det. Detta har Leif GW Persson pratat om många gånger. Dagens Nyheter som skrev om det tvingades göra avbön trots att det var sant det som skrivits.

Allt detta visar att det finns behov av prostituerade. I andra länder har man fattat det, som t.ex. Tyskland. Där är "sexarbetarna" organiserade och med jämna mellanrum läkarundersökta och accepterade. Likadant i Nederländerna med sitt "Red Light District" i Amsterdam.

Men i Sverige är det tillåtet att sälja sex men inte att köpa det. Ju mer man kriminaliserar sexdriften desto mer trafficking får vi. Varför inte inrätta statliga bordeller? Frågan kan ju alltid ställas. De kunde administreras av t.ex. Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan eller Socialstyrelsen.

Om det skulle ske - vilket jag inte tror - så blev det sannolikt i stället en ny myndighet med regioner och distriktskontor som fick uppdraget. Statens bordellverk (SBV) kunde den heta.

För några decennier sedan föreslog min f.d. arbetskamrat PO, som även var präst i Svenska kyrkan att man borde ha statliga bordeller. Uj, vilken debatt han skapade. Kyrkan tog avstånd från honom.

Vi träffas då och då och tar en öl med ett gäng f.d. arbetskamrater och då frågade jag varför han (då) ville ha statliga bordeller. 

Han sa att han tänkte på alla funktionshindrade som inte kan få utlopp för sin sexdrift. Hans fru hade jobbat med sådana och sett deras nöd.

PS. Fingerad fråga till mig: "Tror du verkligen att det finns några tjejer (och killar?) som vill jobba på en statlig bordell?" Svar: "Ja, det tror jag. Om du får en rejäl lön, har reglerad arbetstid och är fackligt ansluten; har rätt till semester, barnledighet, fri sjukvård och alla andra förmåner som andra arbetande har; kan vägra utföra det du inte vill; har en säkerhetsvakt som har koll på kunderna och kastar ut de som inte sköter sig m.m." 

Fråga: "Hur stor ska lönen vara?" Svar: "Eftersom staten inte driver bordellerna för att tjäna pengar utan för att fylla ett behov så kan lönen vara rejäl, minst 50 - 75 000 kr i månaden med en rejäl pensionsförmån och skattefri kost och logi. Dessutom bör anställningen vara tidsbegränsad med i stort sett ingen uppsägningstid för den anställde. Jag tror det inte blir svårt att hitta dem som vill jobba på bordellen. I stället för att städa toaletter svart för 10 000 kr i månaden kan du jobba några år hos SBV och tjäna en halv förmögenhet, grundplåt till ett eget ägt boende eller ett eget företag."

Fråga: "Tror du verkligen på det här?" Svar: "Nä, givetvis inte. I alla fall inte som samhället ser ut idag. Vänstern, kvinnorörelserna, genusforskarna, jämställdhetsfanatikerna m.fl. skulle sätta både händer och fötter i backen och stoppa ens tanken på det. Det är helt kört."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...