23 juni 2020

Stämmer beskrivningen på någon du känner till?

Det här är en beskrivning av en person, som är ganska avskräckande. Tyvärr finns de sådana mitt i bland oss. De har en klar sjukdomsdiagnos men saknar själva sjukdomsinsikt. Om du har en chef som uppvisar ett sådant beteende har du inte en chans att klara dig. Det enda du kan göra är att säga upp dig. Känner du till någon som beskrivningen stämmer in på?

Han anser sig vara viktigare och mer betydelsefull än alla andra i sin omgivning. Vilket omgivningen ständigt utsätts för på olika sätt.

Han drivs av rikedom, framgång, makt eller kärlek, oftast allt på en gång, vilket till största del endast är fantasier och rena lögner om dess olika framgångssagor. 

Han speglar sig i andra för att kunna dupera omgivningen om sin egen förträfflighet, och därmed duger enbart andra "viktiga" och "betydelsefulla" personer som sällskap.

Han har ett överdrivet behov av att stå i centrum. Vill du boosta hans redan uppblåsta ego kan du inte ge nog med bekräftelse. Men förvänta dig absolut inget tillbaka.

Han har orealistiska uppfattningar om sina egna rättigheter.  Eftersom anser att allt kretsar kring det egna jaget, sätter han upp helt egna spelregler som han dessutom förväntar sig att andra ska spela efter helt utan att ifrågasätta.

Han utnyttjar skamlöst andra för att uppnå sina egna mål. Han tar till exempel gärna åt sig äran för andras framgångar och saknar empati och har därmed ingen som helst förmåga att sätta sig in i andras känslor. Detta är ett av de starkaste personlighetsdragen som ofta leder till kraschade relationer och allmän förstörelse.

Han tror att andra är avundsjuk på honoom, men är ofta själv avundsjuk på andra vilket leder till sociala konflikter där hans  enda mål är att förstöra för dem som han är avundsjuk på.

Han har ett högfärdigt och/eller arrogant beteende som är olidligt att utsättas för.

Personen i fråga är charmig och karismatisk, för att i nästa sekund utöva diverse härskartekniker. Det är flytande och motsägelsfulla övergångar mellan att lyfta upp och trycka ner, vilket skapar stor förvirring.

Personen i fråga kan aldrig någonsin ha fel, har ett stort behov av att vara i centrum och som utan att blinka tar åt sig äran för andras framgångar.

Vem kan detta vara?

Jo, jag skulle gissa att du tror att detta är en beskrivning av Donald Trump. Nä, det är det inte. Det  är i själva verket en beskrivning av en narcissist.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...