17 september 2019

Det pågår ett krig i Europa - sen fem år tillbaka

Putins Ryssland för ett krig i Ukrainas östra del, ett krig som han förnekar att landet deltar i. "Det är ukrainska separatister som krigar",  säger Putin och ljuger. Striderna har pågått i mer än fem år och skördar dödsoffer och skadade på båda sidor. Krim har Putin lagt beslag på utan strid. Sverige och resten av Europa verkar inte bry sig. Jo, Putinland har drabbats av sanktioner. Men det är också allt.



Över 15 000 ukrainska soldater har dött eller skadats och ett par miljoner invånare har tvingats fly och lämna sina hem. Även civila har dött. Sammantaget räknar man med att kriget tagit 13 000 liv. Det krigsdrabbade östra Ukraina samt halvön Krim är markerat med blått på kartan ovan.

I Ryssland förnekar man sin inblandning, trots att ryska soldater tagiats till fånga och ryska fordon erövrats och visats upp i huvudstaden Kiev. Ryska soldater som dött "finns inte". Kriget kostar Ryssland ca en procent av landets BNP. Det är inte gratis för Putin & Co och det frestar på en redan ansträngd ekonomi.

"Bra för Sverige"

En del av detta berättade överstelöjtnant Peter Lidén från Försvarshögskolan vid ett seminarium häromdan arrangerat av Atlantkommittén. Lidén har nyss lämnat en tjänst som försvarsattaché i Kiev med Ukraina, Georgien och Moldavien som verksamhetsområde.

"Om man är cyniskt lagd så är kriget i Ukraina bra för Sverige", sa han och tillade: "Det är bättre att det förs där än i vårt land". 

Läget i Europa är med andra ord rätt allvarligt, något som Svenne & Irma Medeljohansson inte har fattat.

Nyligen har man utväxlat krigsfångar men de som Ukraina fick tillbaka var de besättningsmän som greps när Putinland tog ett ukrainskt fartyg på väg in i Azovska sjön.

Vattenbrist på Krim

Halvön Krim som Ryssland ockuperat var delvis - främst i norr - ganska ökenartad. Men 1975 - under sovjettiden - byggde man en kanal från området norr om halvön, alltså i Ukraina, och förde ned sötvatten främst från floden Dnjepr. Den åtgärden medförde att Krim kunde odlas upp och bli mer beboeligt. Grundvattnet fick också tillförsel.

Nu får inte Krim något vatten den vägen, vilket skapat problem.Halvön fick 85 % av sitt dricksvatten via kanalen. Ett tänkbart scenario om Putin vill eskalera konflikten är att han låter ockupera ytterligare delar av Ukraina - eller hotar med det - för att komma åt vattnet. Se det gula på kartan.

Ukraina bättre rustat nu

Han kan även använda hotet om att ta kanalen  i en byteshandel.  Om Ukraina släpper på vattnet kan Putin låta ukrainska fartyg segla in i Azovska sjön.

Det kan blir svårt för Putin att utvidga kriget till lands. För fem år sedan hade Ukraina bara ca 5 000 stridsdugliga armésoldater. Nu kan man ställa upp med mer än mångdubbelt fler och det kan bli kostsamt för Ryssland. Till havs och i luften är Ukraina fortfarande sämre rustat.

Svenska Atlantkommittén

Jag är en av ca 200 medlemmar i Atlantkommittén, som är en förening som bl.a. ska främja svensk särkerhetspolitik. (Läs mer här: https://atlantkommitten.se/om-oss/). Andra som är med kommer t.ex. från UD och  försvarsdepartementet eller är militärer, före detta eller nuvarande.

Föreningen ordnar seminarier och föreläsningar där man bjuder in intressanta personer. Det kan vara politiker, ambassadörer, forskare, militärer m.fl. Jag har bl.a. lyssnat på Sveriges USA-ambassadör, vår försvarsminister och nu senast vår förre försvarsattaché i Ukraina.

PS. Vid det senaste mötet kom jag i samspråk med Hans Corell som bl.a. varit undergeneralsekreterare och rättschef under Kofi Annan i FN. Vi pratade om Skottland och kiltar då jag visste att Corell spelar säckpipa och även komponerat en säckpipelåt tillägnad Kofi Annan. Läs mer om Corell här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Corell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...