11 mars 2019

SVT:s nyheter är inte alltid opolitiska och neutrala

De flesta som jobbar i mediabranschen, dvs. press, radio och TV, har vänstersympatier. Det framkom i en (numera rätt gammal) rapport från Göteborgs universitet. Andelen vänsterfolk hos public service, dvs. SVT, SR m.fl, var ännu högre; en klar majoritet. Det märks fortfarande i nyhetsrapporteringen som t.ex. när man i Rapport jämförde fastighetskatten med fastighetsavgiften.

Härom kvällen var det ett inslag i Rapport om just detta. Man hade hittat en farbror i Kiruna som exempel. Kiruna jämfördes sedan med Danderyd och andra storstadskommuner.

I inslaget jämfördes mannens fastighetsskatt det sista år (2007) då den fanns kvar med dagens fastighetsavgift som uppräknats på grund av höjt taxeringsvärde. Om inslaget varit seriöst och neutralt borde fastighetsskatten också räknats upp på grund av höjt taxvärde. Då hade det blivit en rättvisande jämförelse.

Eftersom fastighetskatten var 1 % av taxvärdet och fastighetsavgiften är 0,75 % så hade skatten varit högre idag än avgiften. Den faktabiten redovisades alltså inte.

En felaktig jämförelse

Syfte med inslaget var nämligen att en slötittande Svenne eller Irma skulle bibringas uppfattningen att fastighetskatten var bättre än den nuvarande avgiften. I inslaget berättades inte heller varför taxvärdet ökat i just Kiruna, nämligen bostadsbristen på grund av flytten av staden, vilket drivit upp fastighetspriserna och därmed taxeringsvärdena.

Sen gjorde man en jämförelse till i inslaget. Man lyfte fram Danderyd och en del andra storstadskommuner med fastigheter i mångmiljonklassen och sa att man där hade en ungefär lika stor avgift som mannen i Kiruna.

Att det finns ett tak för avgiften som begränsas avgiften, bl.a. för villor med höga taxvärden berättade man inte. Det taket gäller i hela landet. Såväl i Danderyd som i Kiruna

En klar vänsterpolitisk vinkel

Det här inslaget hade ett enda syfte, nämligen att visa hur mycket mer rättvis den borttagna fastighetskatten var samt hur orättvis fastighetsavgiften är som bara gynnar de rika.

Det är många som reagerat på inslaget, bl.a. en företagare och f.d. M-politiker som skrev detta debattinlägg:

https://www.svt.se/opinion/svt-vilseleder-tittarna-om-fastighetsskatten

SVT:s reportrar bemöter debattartikeln så här:

https://www.svt.se/opinion/svt-svarar-vara-siffror-ar-korrekta

Det finns inga helt objektiva nyhetsinslag

I bemötandet jämförs fortfarande fastighetsskatten 2007 med fastighetsavgiften idag som ökat på grund av höjda taxeringsvärden. Reportrarna vidhåller sina tokiga jämförelser, allt för att bevisa att man har rätt. Att erkänna att man varit fel ute? Nä, det finns inte i vänsterns sinnevärld.

Alltså: public service är inte neutralt utan bedriver en politiskt färgad nyhetsrapportering. Tänk på det nästa gång du ser på Rapport eller Aktuellt.

Det finns nog ingen nyhetsrapportering som är helt objektiv. Allt är präglat - mer eller mindre - av reporterns egna åsikter. Och tyvärr ibland helt medvetet.

PS. När får vi se inslag i SVT:s nyheter där man berättar hur mycket varje medborgare i t.ex. Danderyd och Täby via skatteutjämningssystemet tvingas bidra med till kommuner i Norrlands inland, som t.ex. Kiruna? Aldrig.

(Varje Danderydsbo betalar 16 124 kr och varje Täbybo 4 315 kr till andra kommuner. Kiruna får 7 513 kr för varje invånare. Siffror för 2018.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...