16 mars 2019

Nu har jag gått runt i stan iförd min Bergslagskilt



I dag  (en dag för tidigt) firade irländarna i Stockholm S:t Patricks Day med en parad genom City och Östermalm. Start och mål var Kungsträdgården och i täten gick en orkester iförd kilt och säckpipor m.m. Svenska Kiltsällskapet deltog i paraden med en handfull medlemmar, däribland jag.

Saint Patrick’s Day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars.  till minne av landets skyddshelgon Patrick. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Sankt Patrick är även känd som den person som införde kristendomen på Irland. Klöverblad symboliserar också Saint Patrick's day på grund av att Sankt Patrick, enligt legenden, använde blad av treklöver som en liknelse för att förklara treenigheten. 



Paraden leddes av en orkester med kiltar och säckpipor. Efter gick ett långt tåg som säkert bestod flera tusen personer, de flesta irländare. 

För mig var det första gången jag gick med i ett sådant här "demonstrationståg". Dessutom var det första gången jag visade mig offentligt i min kilt. Det gick utmärkt och jag blev inte alls trakasserad eller antastad (vilket jag för övrigt inte hade väntat mig).

Mina kamrater i Svenska Kiltsällskapet, som var med i paraden, var alla betydligt yngre (och större) än jag. De kallade mig "gubben". Men de gillade min kilt med Bergslagsflaggans färger!

Här är två av "killarna" i kiltsällskapet, den ene reglementsenligt klädd i kilt, den andre sittandes på en liten irländsk "dvärg".








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...