23 januari 2019

När får Trump sparken?

Den amerikanske presidenten Donald Trumps dagar borde vara räknade. Han betraktas av professionella förståsig-påare, dvs. psykologer m.fl., som en narcissist med storhetsvansinne. Samma diagnos som Behring Breivik och Hitler. Kritiken mot honom i USA är ökande och frågan är när han avlägsnas från sitt vita hus? Det går inte att ha honom kvar på världens mäktigaste och viktiga post.

Trump och hela hans familj erbjöds för ett tag sedan åtalsimmunitet om han frivilligt lämnade Vita huset. Erbjudandet kom från ledande kretsar inom finansvärlden, näringslivet, militären och politiken. Trump tog inte chansen. Då skulle utredningen om hans samröre med Ryssland och annat skumt läggas ned och han kunde i stället fortsätta med sina fastighetsaffärer, golfen m.m.

Som president driver han i stället landet till en riktig kris för att kunna utfärda undantagstillstånd. Får han det blir han i stort sett enväldig och kan besluta utan att fråga kongressen. Då ligger USA - och för den del även övriga världen - riktigt illa till. Och det är bara presidenten som kan upphäva undantagstillståndet.

Hans beslut om undantagstillstånd kan i teorin överprövas. Men för det krävs att två tredjedelar av kongressen vill det och sedan får Högsta domstolen avgöra. I domstolen har Trump sett till att hans folk är i majoritet. Så det är nog kört.

Stopp för murpengar men även lönestopp

Trump lovade en mur mot Mexiko men kongressen och demokraterna vill inte ge pengar till bygget. Som en följd av det har även löneutbetalningen till hundratusentals statstjänstemän uteblivit under lång tid.

De myndigheter som drabbas är i stort sett alla rättsvårdande myndigheter, dvs. FBI, domstolar, åklagare, Justitiedepartementet, Department of Homeland Security m.fl. (samt även IRS, dvs. skatteverket). Därigenom stoppas de utredningar som pågår mot Trump och hans närstående.

Men inte bara det. I och med att FBI gradvis slutat att fungera blir det fritt fram även för övrig brottslighet att ta för sig, som t.ex. knarkhandel, trafficking och annat men även terrorism och spionage. Landet är verkligen illa ute.

Trump allt ensammare

Om Trump fortsätter att hålla myndigheter stängda och skapar ett riktigt kristillstånd kan han bli enväldig genom undantagstillståndet. Hela tiden skyller han  på demokraterna som vägrar godta hans budget med pengar till muren.

Han har i grunden ungefär 20-30 % -  kanske mer - av befolkningen bakom sig som trogna väljare och sympatisörer. De gillar honom och allt vad han gör. Det är dem han kommunicerar med via Twitter. Frågan är hur länge han har deras stöd? Vad händer när även de drabbas av hans tokigheter?

Från början omgavs Trump av flera vettiga och erfarna rådgivare. De flesta av dem har han sparkat och nu omger han sig av trogna ja-sägare och är i stort sett helt isolerad i Vita huset. Inte ens hans fru är där.

Trumps privata intressen styr 

Trump och hans familj har intressen i Saudiarabien, inte bara fastigheter och hotell. Den saudiske prinsen som leder landet håller på att privatisera oljeindustrin, vilket Trump-familjen är inblandad i. Prinsen och Trump är alltså kompisar privat och Trump ser fram mot nya miljardinkomster.

Fallet Khashoggi, den saudiske journalisten, verksam i USA, som styckmördades av saudiska agenter i Istanbul fick Turkiets president Erdogan att sätta press på Saudiarabien. Det ville inte Trump  då det skulle äventyra hans intressen i landet och störa relationen med hans kompis kronprinsen.

För att få Erdogan att sluta bråka om mordet på Khasoggi lovade Trump att plocka hem sina soldater i Syrien och överge kurderna, vilka fått stöd av USA i kampen mos IS. Då kunde Erdogan gå in i Syrien och slå ut kurderna, som är hans ärkefiender. Så var Trumps tanke, men det verkar inte helt gå i den riktning han tänkt sig.

Hur länge kan han hålla på?

Trump är inte intresserad av varken USA eller övriga världen. Han är bara intresserad av Trump och att som företagare själv tjäna så mycket pengar som möjligt.

Hur länge ska de goda krafterna i USA låta honom hålla på? Han är nog borta innan årets slut. Man kan ju alltid hoppas...

Källor: Diverse sammanställningar av nyheter från USA och andra ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...