13 januari 2019

Det går sämre för muslimer

År 2050 kommer 20 % av Sveriges invånare ha sitt ursprung från muslimska länder, vilket i antal är mer än 2 miljoner. Bra eller dåligt? Vet inte. Men sannolikt har det lett till många förändringar i vårt land. Tänk om det då finns ett muslimskt parti i riksdagen eller att vi har sharialagar i delar av landet?

Länder med en muslimsk majoritetsbefolkning är fattigare än övriga länder, i synnerhet när man jämför med OECD-länderna, som t.ex. Sverige. De ligger även efter när det gäller läskunnighet och förväntad livslängd.

På regional nivå, t.ex. i Balkan och i den ickearabiska delen av Afrika och även inom stater, som Indien, har muslimer kommit på efterkälken.

Sämre utveckling och mindre tillit

Det finns historiska förklaringar, som t.ex. månggifte som splittrar förmögenheter och arvsregler som försvårar förmögenhetsbildning. Förbudet mot ränta har hindrat företagsamheten.

Det Osmanska riket, som försvann vid första världskrigets slut, bestod av många länder i sydöstra Europa. Att ha haft osmanskt styre innebär tio procents lägre ekonomisk utveckling när man mätt innehav av bankkonton och kreditkort.

Generell tillit mellan människor anses vara ett smörjmedel för ekonomin. I protestantiska länder litar 46 % på varandra. Motsvarande siffra för muslimska länder är bara 28 %.

Fasta vid graviditet skadligt

Längre perioder av fasta, som t.ex. ramadan, minskar produktiviteten och tillväxten. Studier visar också att fostrens utveckling, fysik, utbildningsnivå, inkomst och livslända påverkas negativt hos dem vars mammor fastat under graviditeten.

Det foster som utsatts för fasta arbetar som vuxen människa 4,5 timmar mindre per vecka än andra. Dessutom anses så mycket som 15 % av all psykisk sjukdom bland muslimer kunna härledas till detta fenomen.

Dessutom finns forskning som visar att även strukturella hinder i den islamska världen ligger i vägen för ekonomisk framgång. Det är alltså möjligt att muslimska länder aldrigt kommer i kapp i utvecklingen.

Bara SD-propaganda?

Jaha, säger du som läser detta. Ytterligare ett sverigedemokratiskt och rasistiskt inlägg vars syfte bara är att förtala muslimer.

Min källa är Svenska Dagbladet den 5 januari i år. Tidningens källor i sin tur är flera bl.a. "Journal of Economic Litterature".

Som sagt, sant eller falskt? Det bygger enligt på tidningen på flera vetenskapliga verk så jag lutar åt att det finns sanning i det. Vad kommer det att betyda för Sverige om ett par decennier?

Tack och lov är jag inte med längre då.




1 kommentar:

  1. Visst är det sant. Dina farhågor är välgrundade. Det har ingenting med SD att göra. J.L.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...