12 november 2017

Är Ryssland ett hot mot Sverige?

Är Putins Ryssland ett hot mot Sverige? Försvarsvännerna tror det och vill rusta upp. Vänstern (som hatar Nato och USA och saknar Sovjetryssland) vill inte det. Och Schyman och hennes feminister vill rusta ned helt och hållet. Om det är något land som "hotar" oss så är det ett auktoritärt land med stormaktsambitioner. Då finns det bara Ryssland. Knappast Polen, Korea, Venezuela eller någon västdemokrati.

Ett ryskt angrepp enbart mot Sverige är det ingen som tror på. I alla fall inte inom överskådlig tid. Däremot är ett angrepp i någon form mot Baltikum inte helt otroligt då Putin vill ta tillbaka de områden som Sovjetunionen förlorade vid upplösningen. Om tsar Putin ser tillbaka till tiden före 1917 så ligger även Finland risigt till då det var en del av Ryssland innan bolsjevikerna tog över
styret.

Under kalla kriget räknade man med en front i Mellaneuropa där öst och väst stod mot varandra. Nu tror alla seriösa bedömare att frontlinjen kommer att gå i Östersjön. Blir Baltikum inblandat så kommer Sverige också att bli det.

Vi har högtidligt avgett en solidaritetsförklaring med de baltiska länderna och dessutom är både vi och de med i EU, vilket förpliktigar.

Gotland viktigt för båda parter

Gotland är av mycket stor strategisk betydelse för den som vill erövra Baltikum. Ön har liknats vid ett hangarfartyg i Östersjön.  Den är lika viktig för den som vill försvara Baltikum och frågan är vem som hinner först att ta över vår största ö?

Ett storskaligt ryskt angrepp på de baltiska länderna är inte särskilt troligt det heller. Då träder Nato in och slår tillbaka vilket blir kostsamt för Putin. Ett sådant angrepp innebär tveklöst att Sverige blir indraget från första dagen.

Inledningen till anfallet mot Baltikum kommer bli att Ryssland tar Gotland, eller i alla fall ställer krav på att få stationera flyg m.m. på ön. Sverige har inget att sätta emot och Nato lyfter inte ett finger då de inte säkert vet vilket som är Rysslands nästa drag.

Om ryssen tagit Gotland är Baltikums öde beseglat. Även om Nato senfärdigt vaknar till så är det kört då det blir svårt att ta tillbaka Baltikum utan kontroll över Gotland. Om Nato i ett skymningsläge "tar" Gotland, hur kommer Sverige att agera då? Går vi i krig mot USA och Nato?

(Om England hade ockuperat de svenska malmfälten 1940 så hade vi sannolikt gått i krig mot engelsmännen och riskerat att ha hamnat på Nazitysklands sida.)

Rysk desinformation och hybridkrig troligare

Om Putins aktier hemma i Ryssland börjar falla i kurs ökar risken att han vill rikta blickarna utomlands och då ligger Baltikum närmast till. Ett yttre hot brukar alltid ena massorna och gynna ledarskapet.

Det börjar i så fall med att delar av den rysktalande befolkningen i Baltikum reser sig. Till en början försiktigt men allt illavarslande. De ryska trollfabrikerna går för fullt med desinformation och fake news sedan lång tid tillbaka och resten av världen vet inte vad man ska tro. 

Putin skickar in anonyma grönklädda män som stöd till den inhemska rysktalande befolkningens resning mot styrena i Tallinn, Riga och Vilnius. Ryssland förnekar all inblandning. (Jämför Krim och Ukraina.)

Nato avvaktar och vet inte vad man ska göra. Är det tillräckligt för att artikel 5 ska träda i kraft vilket krävs för att andra Natoländer ska komma till undsättning? Vill Tyskland, Norge, Danmark, Storbritannien m.fl. verkligen gå i krig för Baltikum i ett sådant här läge? Knappast.

Först krav på Sverige och Gotland

Dessförinnan har Putin ställt krav på Sverige att få stationera bevakningspersonal på Gotland för att skydda naturgasledningarna som går förbi ön. Svenska regeringen har motvilligt tvingats acceptera detta.

Även här har trollfabrikerna varit i farten och berättat om hot mot ledningarna från ryskfientliga balter, vilket fått Tyskland och andra länder som är beroende av den ryska gasen att agera i Rysslands intresse. Det har gjort det svårt för Sverige att säga nej till de ryska kraven på Gotland.

Ja, detta är nog ett mer troligt scenario än ett direkt konventionellt angrepp mot Baltikum. Och Nato och övriga världen har bara att acceptera fullbordat faktum.

Alltså, för att koppla tillbaka till inläggets rubrik: Ryssland är inget direkt hot mot enbart Sverige, men däremot indirekt om ryssen vill ta de baltiska länderna. Då dras vi med och kan knappast räkna med stöd från Nato.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...