10 november 2016

Valet av Trump

Jag hade inte tänkt att kommentera valet av USA:s näste och 45:e president men jag kan inte låta bli. I onsdags morse vaknade den vettiga delen av världen upp till - inte från - en mardröm. Donald Trump hade vunnit.

Det amerikanska valsystemet är annorlunda, jämfört med de flesta andra demokratier. Hillary fick 25,6 % procent av rösterna och Trump fick en tiondel mindre, dvs. 25,5 %. Hade valsystemet varit annorlunda hade Hillary Clinton vunnit (vilket alltså flertalet amerikaner ville). Knappt hälften (46,9 %) av de röstberättigade valde att inte rösta. Suck!

Det var likadant när Busch Jr valdes. Hans demokratiske motkandidat Al Gore fick fler röster men antalet elektorer avgjorde även här och Bush vann. Avgörandet skedde i Florida där det var några hundratal röster som avgjorde valet till Bush fördel och han fick Floridas alla elektorsröster. Tänk om Al Gore vunnit? Då kanske vi inte haft invasionen i Irak som sedan ledde till kaos och skapandet av IS.

Det amerikanska presidenvalet ska ske på den första tisdagen i november efter den första måndagen i november. I år blev det den 8 november trots att den 1 november var den första tisdagen i november. Men måndagen innan var ju den 31 oktober. Därför blev den 8 november valdag.

Men varför rösta på en vardag och inte en söndag? Söndagen funkar inte för då ska amerikanerna gå i kyrkan. Suck!

Kyrkan är viktig i USA. När två för varandra obekanta här i Sverige träffas och börjar socialisera blir den första frågan "Vad jobbar du med?" Men i USA är första frågan "Vilken kyrka tillhör du?"

Jag undrar om Donald Trump verkligen ville bli USA:s näste president? Jag tror han gav sig in i kampen om att bli nominerad mest för att han tyckte det var kul och för att han vill stöka till det i största allmänhet.

Det är en spännande tid som väntar - och skrämmande. Tyvärr.

1 kommentar:

  1. Jag tror faktiskt inte heller att Trump ville bli president.
    Hans agenda var nog att få så mycket PR som möjligt för sitt namn och sina hotell o annat som han äger.
    Lite som Simon Spies var på sin tid,
    PR var bra även om det var dålig PR för det talades om honom.

    Hälsningar från
    en gammal skatteverkare

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...