23 november 2016

Svenska bolag också mutkolvar

Det verkar som det är omöjligt för svenska företag att exportera till länder i Asien och Latinamerika utan att muta beslutsfattarna där. Företag som Bofors, Telia, Saab och Ericsson har under åren anklagats för mutor via bulvaner till politiker m.fl. i en rad länder.

Nu senast är det Ericsson igen som misstänks för att vid senaste sekelskiftet ha mutat Costa Ricas president. Belopp i flermiljon-klassen har nämnts och USA:s justitiedepartement och Finans-inspektion utreder sedan en f.d. Ericssonanställd blåst i visselpipan.

Häromdan fick jag höra en annan intressant Ericssonhistoria med mutinslag.

När Bill Clinton hade avgått som president bjöd Ericsson honom till Sverige för att hålla ett föredrag. Arvodet var 800 000 kronor. Samtidigt var hans fru Hillary USA:s utrikesminister. Som av en märklig tillfällighet öppnade hon i samma veva en lucka i sanktionerna mot Iran.

Genom den luckan kunde Ericsson exportera störningsutrustning för militära flygplan. Utrustningen var egentligen avsedd för Irans flygvapen så att planen vid flygning skulle kunna störa ut mark-baserad fientlig radar.

Men så användes inte utrustningen. Den placerades på marken för att hindra landets befolkning från att ta in utländska tv-kanaler. Den strålning den gav upphov till sägs ha lett till massor med cancerfall bland befolkningen.

Sant eller falskt? Jag vet inte. Men en bra historia är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...