28 december 2011

Ett exempel utan makt

Jag är mycket tveksam till de flesta organisationer som tigger pengar - oavsett om det är Rädda Barnen, Röda Korset, Trafik- och polioskadade, Hjärt- och lungsjuka, Frälsningsarmén eller vilka de nu kan vara. Men det finns en organisation som jag kan tänka mig att stödja: SOS Barnbyar. Eller också väljer jag att stödja ett särskilt projekt, där jag vet att pengarna hamnar rätt.

Att jag är positiv till SOS Barnbyar beror på att jag fick tillfälle att besöka en barnby i Vietnam när jag var där för Skatteverkets räkning. En arbetskamrat hade nämligen ett fadderbarn hos barnbyn i Da Lat i f.d. Sydvietnam. Han skickade med ett paket till fadderbarnet som vi skulle posta i Hanoi. Men eftersom det visade sig att vi skulle besöka Da Lat tog vi med paketet dit.

Vi fick hjälp av skattechefen i Da Lat att ta oss till barnbyn som visade sig vara mycket välordnad. I en pärm fanns t.ex. alla brev som min arbetskamrat hade skrivit till sitt fadderbarn. Det var ordning och reda, rent och snyggt och fadderbarnet såg ut att må bra.

När jag fyllde 60 så skramlade min arbetskamrater - som brukligt är - ihop pengar till en present åt mig. Men i stället för att önska böcker, vin eller nåt annat så skänkte jag pengarna till en skola i Indien. Jag talade dock inte om det i förväg så en del arbetskamrater kom efteråt och lämnade mer pengar. När jag slutade på verket för gott för snart två år sen talade jag om i förväg att jag skulle skänka pengarna de samlade in till ett barnhem i Thailand. Det blev 5 000 kr.

Så under de senaste åren har jag (indirekt) skänkt tusentals kronor till välgörenhet. Det brukar jag säga när det ringer nasare från olika organisationer och tigger pengar eller vill sälja dyra onödiga trycksaker m.m. Då brukar de tystna och lägga av att tjata.

Jag trodde i min enfald att mitt sätt att skänka de inskramlade pengarna till välgörenhet skulle få fler på jobbet att göra likadant. Men såvitt jag vet har ingen följt mitt exempel.

21 december 2011

Jag var skolkamrat med Clark


När jag rotade i källaren hittade jag i en kartong mina gamla skolkataloger. I en av dem - från Örebro Praktiska Realskola, läsåret 1959-60 - fann jag inte bara mig själv utan även en av landets mest kända (blivande) brottslingar: Clark Olofsson. Se ovan. "O" står för Oderth.

Han bodde tydligen en tid i Örebro. Han är född 1947 i Trollhättan och bodde annars mest i Göteborg när han var ung. Han har suttit inne en stor del av sitt liv, bl.a. för mordförsök, misshandel och flera narkotikabrott. Har han tur släpps han ut 2015 men utvisas då på livstid. Belgien är hans nya hemland där han har sin fru och sina fem barn.

Jag har inget som helst minne av Clark. Han var bara en elev i mängden. Men jag kan i alla fall skryta med att vi har varit skolkamrater!

18 december 2011

När jag skulle byta gasolflaska

Jag fick en gasolgrill när jag fyllde 50 (dvs. för många år sen nu...). Grillen var i byggsats och jag fick hjälp att montera den och samtidigt kopplades den medföljande gasolflaskan in. Men efter en säsong ebbade gasen ut och jag nödgades byta flaska.

Jag åkte till macken och köpte en fylld gasolflaska. Den var igenproppad med en röd plastplugg, som jag förgäves försökte skruva bort. Jag vred och vred med en skruvmejsel men fick inte bort den förbannade pluggen. Till slut var jag tvungen att inse min oförmåga och återvände till macken, som var full av biffiga, händiga och tekniskt kunniga medelålders män. Jag ställde mig i kön till kassan med min flaska.

Med pipig röst (jag hade fått en kyckling i halsen) förklarade jag mitt dilemma att plastpluggen i gasolflaskan inte gick att få bort. Det blev dödstyst i hela mackbutiken och alla stirrade på mig när kassören förklarade för mig att jag vridit pluggen åt fel håll. Pinsamt.

"Allt som har med gas att göra är gängat åt andra hållet" förklarade han förnumstigt för mig. Det visste förmodligen alla i butiken utom jag. Efteråt tänkte jag: Hur f-n lär man sig det eftersom alla utom jag tydligen kände till det? Med modersmjölken? I så fall måste det ha varit fel på min morsa.

Nä, alla känner inte till det. När jag senare på jobbet frågade runt visade det sig att det var flera praktiskt lagda män som inte heller kände till det.

15 december 2011

Enda ljuspunkten i myndighetsmörkret?

Rapporterna om hur dåligt ställt det är i den offentliga sektorn duggar tätt hela tiden. Är det inte skolan, där kunskapsnivån ständigt sjunker, är det sjukvården där patienter får ligga i överfulla korridorer och drabbas av sjukhussjukan eller åldringar som får ligga utan tillsyn i nerkissade blöjor; hemtjänst som kommer på eftermiddan och nattar åldringarna. Och riskkapitalister som skatteplanerar och tjänar grova pengar på alltihop.

Försvaret då? Det ska vi inte tala om. Det består nu av några hundra underbetalda stridspittar som riskerar sina liv i Långtbortistan och tusentals övergödda befäl på Högkvarteret.

Nu slår Riksrevisionen till och omyndigförklarar hela rättsväsendet - allt från polisen till åklagare, domstolar och kriminalvård. I dagens SvD skriver riksrevisor Landahl om hur illa ställt det är. Det är grov kritik mot regeringen Reinfeldt som under flera år pytsat in mångmiljard-belopp utan något synbart positivt resultat på verksamheten.

Sen har vi Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som under flera år toppat bottenligan bland statens myndigheter.

Det är tur vi har Skatteverket - landets modernaste myndighet! Det verkar vara den enda ljuspunkten i mörkret.

7 december 2011

Rekordmånga veteraner på jullunch


Nästan var tredje RSV-Veteran deltog i den årliga jullunchen, vilken som vanligt ägde rum i Eriksbergs festvåning i Timmermansordens hus i centrala Stockholm. Som vanligt inleddes lunchen med glögg och mingel och sedan blev det ett välsmakande julbord med allt som hör till.

Inbjudna gäster var bl.a. de före detta cheferna Lennart Nilsson och Mats Sjöstrand samt de nuvarande cheferna för Skatteverket och KFM där alla var med utom rikskronofogden. Både gästerna och veteranerna verkade som vanligt trivas och njöt av maten, samtalet och umgänget.

Jullunchen är uppskattad och är den aktivitet som varje år lockar flest RSV-Veteraner.





Dystert 70-årsminne


Idag är det precis 70 år sedan Japan anföll den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii, vilket ledde till att USA gick med i Andra världskriget.

5 december 2011

Svenska soldater dåligt betalda

Jag läser just nu Johanne Hildebrandts reportagebok "Krigare" som handlar om våra soldater i Afghanistan. Mycket intressant bok. Hon var inbäddad journalist och levde med soldaterna där ett halvår. Av våra 500 män och kvinnor i Afghanistan är bara 150 "riktiga" soldater. Resten är stabs-, förråds- och underhållspersonal m.m.

Våra 150 soldater ser döden i vitögat varje dag och de har säkert tvingats döda hundratals talibaner. En handfull soldater har också dödats; många fler har sårats. Medierna rapporterar inte mycket om det som dagligen händer där. Det är lätt att tro att det bara handlar om fridfulla patrulleringsturer bland byarna för att dricka te med byäldsten. Det är faktiskt ett krig som pågår där.

En svensk soldat i Afghanistan har 21 600 kr i grundlön. Med alla tillägg blir det 36 300 kr. En norsk soldat tjänar 64 700 kr med alla tillägg, en dansk dito 52 700 och en finsk 47 100. Däremot kan en svensk överläkare tjäna 120 000 kr i månaden på att gå omkring i säkerhet inne på campen. En överstelöjtnant i staben, som också vistas i campens trygghet, tjänar 76 500 kr i månaden.

De svenskar som riskerar sitt liv har sämst betalt av alla.

PS. Men det räcker inte med det. Försvarsmakten kan inte ens betala ut deras löner i rätt tid.

4 december 2011

Blommande rosor andra advent


Ur led är årstiden. Nu borde det vara vinter och snö. I stället är vädret vårlikt med plusgrader och blommande blommor. I dag - andra advent - kunde vi plocka in färska rosor från rabatten vid kåken och tända det andra ljuset. Sannerligen annorlunda.

1 december 2011

Högt förtroende för Skatteverket

När svenska folket rangordnar olika samhällsinstitutioner, medier och företag efter hur högt förtroende man har för dem hamnar Skatteverket på sjunde plats. Hela 57 % av de tillfrågade har ganska/mycket stort förtroende för verket.

Toppen i listan ser ut så här: Sveriges Radio, Sveriges Television, Ikea, universitet/högskolor, sjukvården, Volvo, Skatteverket, Riksbanken, Regeringen, Dagens Nyheter osv.

Verkets kompismyndighet Försäkringskassan hamnar med 18 % på plats 33 och Arbetsförmedlingen på plats 39 med 14 %.

Bakom undersökningen står den ideella föreningen MedieAkademin där Göteborgsprofessorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull är frontfigurer. Undersökningen genomfördes 3-7 november 2011 då drygt tusen personer i åldern 16-74 år frågades ut i en Internetenkät, genomförd av TNS Sifo AB.

Skatteverket går från klarhet till klarhet. Grattis!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...