7 maj 2020

Kriget i Europa slutade för 75 år sedan

I media skriver man att andra världskriget slutade nu - första veckan i maj - för precis 75 år sedan. Det är en sanning med modifikation. Det var Nazityskland som till slut gav upp och kapitulerade villkorslöst till de allierade i Europa. Men kriget mot Japan fortsatte några månader till. Det krävdes några atombomber för att få japanerna att ge upp. Då först slutade andra världskriget.

 När kriget i Europa var slut och länderna låg i ruiner och stora folkomflyttningar ägde rum tog Stalin och hans anhang över stora delar av den världsdelen. Den engelske premiärministern Winston Churchill hade gärna sett att kriget fortsatt - mot Stalin och Sovjetunionen.
Bilden visar en löpsedel från 23 april 1945. 
Det varma andra världskriget ersattes av ett mycket längre kallt krig som inte tog slut förrän Sovjetunionen och det kommunistiskt ockuperade Östeuropa fallit i slutet av 1980-talet.

Japanerna fortsatt dock att kriga mot USA. Det tog slut först när USA atombomat två städer - Hiroshima och Nagasaki - i augusti 1945. Flera anser att det var en onödig terrorbombning.

Nja, hade inte atombomberna fällts hade Japan fortsatt att kämpa, kanske i ett år till. Resultatet hade blivit att många hundratusen fler soldater och civila hade dött. Det glöms bort när man kritiserar president Truman och USA.

(Det borde guiderna på Armémuseum ha lärt sig. Vilket de tyvärr inte har. Dåligt tycker jag. Det är alltid lätt att kritisera USA.)

När Japan gav upp tog USA över styret i landet under några år. Fred slöts först 1951 i San Francisco.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...