21 maj 2015

Blir överviktig det nya idealet?

Övervikt och fetma är det stora folk hälsoproblemet, inte bara i USA utan även i en rad andra länder, inklusive Sverige. Även i Indien börjar det bli ett problem. Fetma och övervikt kostar lika mycket som alla krig tillsammans. Nu dör fler av fetma än av svält i världen.

Mer än hälften av amerikanerna är feta och i vårt land är 14 % av alla i åldern 16-84 feta. Av hela världens 1,5 miljarder överviktiga är en halv miljard feta. Varannan person i Sverige är överviktig eller fet. Den som har ett BMI på 25 eller mer är överviktig. Om BMI är 30 eller högre är man fet.

Roten till det onda är främst stillasittande jobb, snabbmat och socker.

Hittills har idealet när det gäller mode m.m. varit att man ska vara smal, snudd på anorektiskt mager. Men nu har det börjat dyka upp modeller som har lite mer hull på kroppen. Även den trådsmala Barbiedockan har fått konkurrens av en mer normal dockflicka.

Det är väl bra att vi lämnar det sjukligt smala idealet i mode, annonser m.m. Men vad får vi i stället? Fler och fler annonser m.m. med lite mer fylliga personer? Fler överviktiga i TV? Kommer de ändrade attityderna i medierna att leda till vi att generellt sett får en större acceptans för övervikt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...