När Sovjetimperiet och muren föll började nedmonteringen av det svenska försvaret eftersom det kalla kriget tog slut. Innan hade Sverige ett av Europas starkaste försvar, i förhållande till sin storlek. Det är en enorm förändring som skett.
Om man jämför med 1988 så har vi nu 94 % lägre styrka när det gäller krigsförbandspersonal, 90 % färre armébataljoner i insatsorganisationen, 82 % färre stridsflygsdivisioner, 78 % färre örlogsfartyg, 77 % färre regementen/flottiljer och 55 % lägre ekonomisk ram i procent av BNI (omräknat i fast penningvärde är det ännu värre!).
Den totala personalstyrkan i försvaret är nu 54 000 personer, jämfört med 1988 då den var 850 000. Antalet hemvärnssoldater har minskat från 100 000 till 22 000 och de 708 000 krigsplacerade värnpliktiga vi hade 1988 finns inte alls eftersom värnplikten är skrotad. Brigaderna är i dag 2 mot 29 1988 och motsvarande för fördelningsbataljonerna är 5 respektive 82.
Vi har två artilleribataljoner kvar idag men vi har inga artilleripjäser. Sic! Artilleristerna, de få vi har, får öva då och då i vårt snälla Natogrannland Norge. Översten som basar över artilleriet som inte finns hoppas få 24 ombyggda kanoner till 2015. År 1990 hade Sverige ca 1 000 artilleripjäser, varav ca 300 var toppmoderna.
Mycket modernt material har skrotats, sålts eller skänkts bort. Kunskap och färdigheter liksom olika sofistikerade försvarssystem har försvunnit. Våra stora beredskapslager av matvaror, drivmedel och mycket annat har också avvecklats. Skulle landet bli avspärrat räcker maten i landet högst ett par dygn. Miljarder och åter miljarder i värde har slumpats bort eller gått till spillo.
Ibland har det gått riktigt tokigt, som när Dalregementet skulle skänka sina gamla cyklar till Baltikum. Av misstag skeppade man iväg de nyinköpta cyklarna i stället! (Nu spelar det ingen roll för Dalregementet finns inte kvar längre. Det lades ned år 2000.)
Många medborgare tycker att försvaret bara är löjligt. Helst bör alltihop läggas ned då vi i alla fall inte kan försvara oss (om nu ryssen skulle anfalla). Ingen anser i dag att ryssen utgör ett hot mot oss.
Och blir det krig så är det inte gubbar på cykel vi behöver. Ett modernt krig handlar om cyberrymden och drönare.
Dagens situation liknar den på 1920-talet - efter första världskriget (det krig som sades ha gjort slut på alla krig) - då vårt dåvarande försvar rustades ned och massor av regementen försvann.
När andra världskriget bröt ut sa statsministern Per-Albin att "Sveriges beredskap är god". Han ljög, men det märktes inte i radion.
Vi har haft fred i Europa i snart 70 år (bortsett från Jugoslavien och Georgien), mycket tack vare EU som började som ett fredsprojekt. Vi får hoppas den freden håller i sig och inget talar i dag för att den inte skulle göra det. Att bygga upp ett nytt modernt försvar, värt namnet, tar flera decennier. Och under den tiden kan mycket hända i vår omvärld. Det var nog ingen som 1919 - när freden efter första världskriget slöts i Versailles - som trodde att vi skulle ha ett nytt storkrig i Europa bara tjugo år senare. Galningar som Hitler, Stalin m.fl. har alltid funnits och kommer alltid att finnas.
Jag tror att ÖB:s avslöjande i somras om att vi bara kan försvara oss i en vecka och på ett ställe om vi skulle bli angripna har fått några politiker att vakna och i alla fall öppnat ena ögat. Moderaterna är dock inte längre försvarsvänliga utan kallar försvaret för ett särintresse och använder det som en budgetregulator. I stället verkar sossarna vilja satsa mer på försvaret och pratar till och med om att återinföra mönstringen! Kommunisterna, f-låt Vänsterpartiet, vill återinföra en begränsad värnplikt. Folkpartiet vill att vi går med i Nato. Kristdemokraterna har svängt och vill att ett svenskt Natomedlemskap ska utredas.
Jag tycker att vi ska ha ett lagom försvar (vad nu det kan innebära) och att vi blir fullvärdiga medlemmar i Nato, något som vi i praktiken varit, men utan beslutanderätt och garantier, sedan 1950-talet. Jag ser försvarskostnaderna som en försäkringspremie. Vem vill inte ha sitt hem försäkrat?
22 oktober 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Och alla vill väl ha en så låg försäkringspremie som möjligt, so what?
SvaraRaderaJag håller med. Ett medlemskap i Nato ger en bra försäkring till en låg kostnad. Alternativen är att lägga ned det som är kvar försvaret, dvs. skippa försäkringen helt, eller ha en bra försäkring med högre premie.
SvaraRadera