Sverige har åter visat sig fantastiskt! Nu ska hundra svensktalande legitimerade sjuksköterskor från Filippinerna utvisas på grund av en miss i annonsen när Attendo lockade hit dem. "Vi har våra regler som måste följas", försvarar sig beslutsfattaren hos Migrationsverket.
Det är inte första gången som skötsamma invandrare som rotat sig här utvisas för att de själva eller deras arbetsgivare gjort en bagatellmiss i någon regel eller i något avtal.
Det drar ett löjes skimmer över såväl våra myndigheter och deras tjänstemän som våra politiker.
Alla vet ju att vi har brist på utbildad personal inom vården och hemtjänsten i vårt land. Utan de utlandsfödda skulle ännu fler vårdplatser få stängas. Mer än var tredje läkare är utlandsfödd. En stor del av de som jobbar i hemtjänsten är inte födda här.
Vårdföretaget Attendo visade kreativitet och nytänkande när man för några år sedan lockade hit ett par hundra utbildade sjuksköterskor från Filippinerna. De fick svenskundervisning och kompletterande vårdutbildning.
Det ledde till att de fick svensk sjuksköterskelegitimation och jobb på Attendos olika sjuk- och vårdinrättningar runtom i landet. Trots viss brytning talar de bra svenska, som även sjuka och gamla svenskar förstår.
Många hann få permanent uppehållstillstånd men inte alla. Nu har Migrationsverket beslutat att hundra av dem ska utvisas då deras tillstånd att vistas här bara är tillfälligt.
Anledningen till beslutet är att Attendos annons inte var korrekt när de rekryterades hit. Det har en nitisk handläggare kommit fram till. Han säger att vi har våra regler och de är vi som myndighet skyldiga att följa.
Visst, regler ska följas, men var finns det sunda förnuftet?
Handläggaren kunde ju lagt detta ärende underst i högen och i stället skyndat på processen att ge dem permanent uppehållstillstånd. Varför saknas sunt förnuft hos Migrationsverket? Det är ytterst en ledningsfråga.
När jag jobbade som informationsdirektör på (Riks)Skatteverket fick jag ibland frågan "Vad krävs för att bli en bra kommunikatör?"
Dåsvarade jag "Att kunna skriva bra, dvs. korrekt och lätt att förstå, ha sunt förnuft, empati, fantasi och förmåga att sätta sig in i mottagarens situation. Saknar du detta hjälper inte hur mycket teori du än pluggat".
Tyvärr ser jag exempel på välavlönade kommunikationsdirektörer på myndigheter som saknar detta. Det förbättrar inte myndighetens anseende hos allmänheten.
Många av mina krav är ju allmängiltiga för alla som har ett arbete där man hanterar människor, alltså även Migrationsverkets handläggare.
Det är ju inte bara dessa sjuksköterskor som drabbats av verkets rigida regeltolkning. Nästan varje vecka kan vi läsa om indiska it-experter och andra utlandsfödda högutbildade som ska utvisas på grund av något bagatellartat regelbrott för flera år sedan.
Arbetskraft som företagen skriker efter! De välkomnas med öppna armar av våra grannländer, inte minst Tyskland. Detta förbättrar inte bilden av vårt land utomlands.
Men det handlar även om vanliga utlandsfödda som sköter sig, försörjer sig och sin familj och har barn födda här. Efter flera år här ska ut till ett land de kanske inte längre har någon koppling till.
I exremfallen kanske bara en del av familjen ska ut. Det kan vara en far eller ett av barnen.
För Svenne och Irma i Bandhagen, dvs. så kallat "vanligt folk" är detta obegripligt och man undrar varför inte våra politiker gör något åt det?
Frågetecknen blir fler när de i Bandhagen får höra att dömda utlandsfödda våldtäktsmän får stanna här efter avtjänat straff då de kan råka illa ut i landet de ska utvisas till.
Många politiker håller med om att detta är absurt. Men varför gör man inget för att få in mer empati och sunt förnuft i vår migrationslagstiftning.
Det är omöjligt, säger juristfundamentalisterna och fnyser åt dessa begrepp. Lagar och regler måste vara helt känslomässigt neutrala. Jag håller inte med (men jag är ju ingen jurist utan bara en vanlig "humanist").
I andra sammanhang brukar jag säga att 1) allt administrativt krångligt har skapats av jurister och att 2) allt tekniskt krångligt av ingenjörer och att 3) det är vi humanister som får reda ut det.
Det gäller även här. Gör så här:
Inför i någon lämplig migrationslag en gummiparagraf som säger ungefär så här: "Om beslutet är uppenbart orimligt, saknar sunt förnuft och strider mot det som kan uppfattas som självklart ska man hellre fria än fälla, hellre ge bifall än avslag".
Låt någon hög jurist med empati, fantasi och sunt förnuft snabbutreda detta och komma med ett förslag som kan införas på försök under ett år för att sedan utvärderas.
Hur svårt kan det vara?
Bra skrivet Björn! Kan inte du kolla med JO, eller mågon annan hög jutistexpert, vad som kan ordnas kring detta?
SvaraRaderaSverige förlorar bara på detta.
Hälsningar,
Tommy Karlholm